Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Toaleta / foto: shutterstock

Pravidla bezpečného použití veřejného WC

Nastává období výletů i dovolených. Mnozí z nás se rozjedou i na festivaly a různé společenské akce, kde se nevyhneme navštívení veřejného WC.

Zejména ženy, které potřebují močit v podřepu, ideálně v sedě, mohou být náchylné k různým nákazám. Pojďme si ukázat pravidla, jak navštívit veřejné WC, aniž bychom si odnesly nechtěnnou chorobu.

Nesedat na prkénko 

Jedním z pravidel, kterým se řídí většina žen, je nesedat si na prkénko. V tomto případě však následuje atletický výkon, když se snažíme balancovat nad mísou a nesednout si. Někdy si pomáháme tím, že se přidržujeme kliky. Určitě si vybavujete veřejné záchody, kdy jsou kliky vytahané a drží jen na malém kousku. Důvod je jasný. Většina žen se drží kliky, aby se udržela v podřepu a nedotkla se prkénka. 

Některé ženy si prkénko obkládají toaletním papírem. Možná si ale vybavujete veřejná WC, kde papír není vůbec dostupný, nebo obdržíte u okénka malý čtvereček toaletního papíru, jenž by vám měl postačit. S tím si WC skutečně neobložíte. Některá veřejná WC už nabízí přímo papírové ubrousky ve tvaru prkénka, které si můžete na WC snadno položit a bez obav se posadit. Není to však všude. Proto doporučujeme nosit si toaletní papír nebo ubrousky, ideálně vlhčené, a také dezinfekci.

Pozor. I nesedání na prkénko přináší problémy. Močení v podřepu může znamenat, že se nevyprázdníte dostatečně a zbylá moč močovém měchýři může nadělat další paseku v podobě infekcí. 

Dámy to mají s použitím WC náročnější
Dámy to mají s použitím WC náročnější – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na kliky

Podle gynekoložky MUDr. Kamily Čížkové je dokonce nebezpečnější klika a kohoutky na umyvadle. Naštěstí už dnes na většině míst máme bezdotykové kohoutky, které spustí vodu, aniž bychom se jich museli dotýkat. Na kliku však musí sáhnout většina z nás. Hrozí tak především nákaza žloutenkou typu A nebo rotaviry. Proto si vždy po návštěvě WC pečlivě umyjte ruce a použijte buď vysoušeč nebo papírové ubrousky. Látkové ručníky, pokud jsou přítomné, raději vůbec nevyužívejte. Můžou být zdrojem dalších nemocí a nákaz.

Na výlety s sebou noste i dezinfekci, kterou ještě v závěru použijete. Pokud máte vydezinfikované ruce, snažte se už nesahat na nic dalšího, ani na kliku od dveří při odcházení.

Na čisté WC se můžeme spolehnout pouze v domácím prostředí
Na čisté WC se můžeme spolehnout pouze v domácím prostředí – Zdroj: Shutterstock.com

Extra tipy pro použití veřejného WC 

  • Nikdy si nesedejte na prkénko, raději zůstaňte v podřepu nebo si obložte prkénko toaletní papírem. 
  • Nikdy nechoďte do první kabinky u vstupu. Většinou tam běží ten, komu se chce zvracet a dále to nestihne.  
  • Pokud je na dámských toaletách fronta, využijte pánské. Bývají čistější, protože nejsou tak často využívané. Muži močí především u pisoáru. 
  • K dispozici už jsou v dnešní době i pomůcky, které umožňují ženám močit ve stoje. Říká se jim kornoutek na jedno použití nebo čurokap. Ten je silikonový, opakovaně využitelný, a dá se dezinfikovat nebo vyvařit. To může být skvělý typ především pro ty z nás, které chodí na festivaly a jsou tak nuceny používat nejen veřejná WC, ale především neoblíbené TOI TOI. Tam se totiž zpravidla ani nechytnete za kliku, abyste si nemusely sedat.

 

Zdroj:

Blesk pro ženy, 20/2024, str. 74

 

Pravidla bezpečného použití veřejného WC

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!