Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Online kasino / foto: Maksym Yemelyanov / stock.adobe.com

Historie hazardních her

Blackjack, poker, automaty, ruleta… Různé druhy hazardních her tu jsou s námi odnepaměti. V různých podobách se hrály už v Mezopotámii, starověkém Egyptě nebo staré Číně.

Kde jsou počátky hazardních her?

Mezopotámie, Egypt i starověká Čína. Historie hazardu je dlouhá a spletitá. Kamkoliv se do minulosti ohlédnete, je hazard součástí lidského života. Na otázku „jak a kdy hazard vznikl?“ je tak takřka nemožné odpovědět. Hazardní hraní tu je totiž s námi v různých formách odnepaměti: V Mezopotámii se hrála hra v kostky, v Egyptě vznikla hra „Senet“ a v Číně se lidé bavili hrou, z níž vznikla dnešní ruleta.

Co se týče her, které hrajeme dnes, i ty jsou poměrně staré. Ruleta, jak ji známe dnes, vznikla už v roce 1796. A poker? Ten sice oficiálně vznikl na počátku 19. století, předchůdce má ale také už ve starověku – ve staré Persii. Nejmladší z dnešních hazardních her je nejspíš výherní automat, který vznikl až v roce 1895. Historie všech těchto hazardních her je v každém případě víc než zajímavá.

První výherní automat: Nebyl to Liberty Bell!

Když mluvíme o historii hazardních her, nemůžeme vynechat automaty. Dnes je zná snad každý – jejich počátky ale byly docela skromné a původně vlastně ani nešlo o hazardní hru.

Za první výherní automat, který spatřil světlo světa, bývá považován Liberty Bell, malý stroj, který sestrojil Charles Fey. Ve skutečnosti měl ale jednoho málo známého předchůdce – stroj s názvem „Poker slot machine“. Tento automat sestrojil v roce 1891 Sittman a Pitt v Brooklynu. Jak jeho jméno napovídá, tento první automat vycházel z pokeru. Místo symbolů ovoce, hvězd, zvonů a sedem se na něm točily symboly karet. Zajímavé je, že tento první automat nevyplácel žádné výhry, a tak v podstatě ještě nešlo o druh hazardní hry. Šlo jen o zábavu.

Další stroj, slavný Liberty bell, znamenal velkou změnu. Poprvé se tu objevily ikonické symboly hvězd, podkov a diamantů. Nejcennějším symbolem byl samozřejmě „zvon svobody“, podle kterého také dostal automat své jméno. Později přidal Fey také symboly ovoce. Stále šlo nicméně o velmi jednoduchý malý stroj.

Charles Fey by si asi uměl sotva představit, že tahle malá železná bedna se třemi válci nakonec dobude svět, a že za 100 let budou takových na světě miliony (nemluvě o tom, že automaty v online podobě začínají dobývat i internet!) a že budou mít miliony fanoušků.

První ruleta: Do Evropy ji přinesli mniši

Je v tom trochu paradox, že za jednou z nejoblíbenějších hazardních her Evropy stojí právě práce mnichů, kteří hlásají skromnost a odříkání. Ruletu k nám totiž ze starověké Číny přinesli dominikáni.

Existuje ale ještě i další teorie, podle které vynalezl ruletu francouzský fyzik a matematik Blaise Pascal. Dojít k tomu mělo až v 17. století. Pravdy je možná na obou historkách trochu – je možné, že Pascal znal hru z Číny, ale vylepšil ji a dal ji dnešní podobu – i když ještě ne úplně. Původně totiž byla ruleta bez 0. Tu na kolo přidali až v roce 1843. Pak se ruleta dokonce dostala až do Ameriky, kde na ní přidali ještě druhou 0. Tak vzniklo rozdělení na „evropskou“ a „americkou“ ruletu, které používáme dodnes.

Sto let se pak ruleta více méně nevyvíjela. Až v jednadvacátém století přišel další velký posun, když se ruleta přesunula do online prostředí. Začaly vznikat různé druhy této hazardní hry a dnes jich už najdeme jen na českém internetu desítky.

Karetní hry: Poker, blackjack a plátýnko

Karetní hry budou vždy oblíbeným druhem hazardní hry. Jejich velkou výhodou je, že k hraní není třeba nic zvláštního: stačí balíček karet a můžete se začít bavit. Mezi nejpopulárnější karetní hazardní hry dnes patří samozřejmě poker, blackjack a plátýnko. Všechny tyhle zábavné hry mají kořeny už ve starověku a moderní podobu dostaly v 17. století v Francii – ano, dokonce i plátýnko, které často považujeme za jakousi „národní hru“.

Zajímavostí na těchto hrách je možnost do jisté míry taktizovat a blufovat, což nebývá u hazardního hraní obvyklé. Díky těmto faktorům získaly na extrémní popularitě – to se týká samozřejmě hlavně pokeru.

Úplně první verze pokeru se hrála už v Persii. Tehdy se hrálo ale pouze s 25 kartami a nazývala se „as nas“. Tuto hru se v Persii naučili francouzští námořníci a dovezli ji do Evropy, kde se rychle ujala. Ve Francii se jí začalo říkat „poque“, z čeho postupně vzniklo dnešní slovo „poker“ (poprvé se toto slovo objevilo v roce 1800).

Zajímavé je, že se poker velmi dlouho hrál podle původních perských pravidel. S 52 kartami se začalo hrát až v polovině 19. století. A až ve 20. století vznikla dnes nejpopulárnější varianta pokeru Texas Hold'em. První ročník WSOP se konal až v roce 1970 a až okolo roku 2000 vznikly i další pokerové série.

Budoucnost? Hazardní hry online

Nahlédli jsme do historie hazardních her. Jak je to ale s jejich budoucností? Hazardní hry prošlo za ta staletí, co tu s námi jsou a okořeňují nám život, neuvěřitelným vývojem. Z jednoduchých her, které bavily lidi ve starověku, se staly moderní hry s detailně promyšlenými pravidly, z jednoduchých beden s točícími se válci se staly propracované stroje s úžasným designem… A to jsme se dnes ani nebavili o loteriích a stíracích losech – to by vydalo na další článek! Nelze si tak nepoložit otázku: Co přijde dál? Jaká je budoucnost hazardu?

Predikce jsou jasné. Stejně jako u počítačových her i zde budoucnost patří internetu. Je možné, že brzy se budou hrát hazardní hry online a jinak ne. Už teď existují stovky výherních online automatů, které si můžete vyzkoušet v českých casinech jako je Fortuna, Betano nebo třeba Tipsport. A další budou přibývat.

Přenesení her do online prostředí s sebou přináší i kvalitnější grafiku, více animací a lepší efekty. Čekají nás ale určitě i věci, které si zatím ani nedokážeme představit.

 

Zdroje:

https://www.automaty-zdarma-online.cz/rubriky/jak-vznikly-hazardni-hry-a-jakou-maji-historii_7822.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Gambling

https://www.encyklopediehazardu.cz/rubriky/legislativa-a-historie/puvod-a-historie-hazardnich-her_6.html

18+ | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze