Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dehydratace / foto: shutterstock

Úpal či úžeh – jak je od sebe rozeznáte?

Úžeh i úpal dokážou potrápit děti i dospělé. Mají podobné příznaky, a proto si je lidé často pletou. Pojďme se podívat, jak je od sebe rozeznáte a jak si při nich rychle ulevit.

Jak poznáme úžeh

Úžeh je označován jako přehřátí organismu, které vzniká pobytem na přímém slunci. Nemusí se projevit hned, ale často až v noci. Součástí úžehu může být i kůže spálená od sluníčka. Poznáte jej podle malátnosti, bolestí hlavy, zvýšené tělesné teploty, zvracení a nevolností, a již zmíněné spálené kůže od sluníčka. Někdy se mohou objevovat i příznaky úpalu, proto si je lidé často pletou.

Nadměrné opalování může způsobit úžeh
Nadměrné opalování může způsobit úžeh – Zdroj: Shutterstock.com

Jak poznáme úpal

I úpal je přehřátí organismu. Může k němu však dojít i bez přímého slunečního záření. Vzniká ve chvíli, kdy je naše tělo dlouhodobě vystaveno vysokým teplotám, bez ochlazení a dostatku tekutin. Následují přehřátí a ztráta tělesných tekutin, a to ve všech orgánech.

Také úpal je doprovázen zvracením a nevolnostmi, horečkou a bolestmi hlavy. Přidává se ale i zrychlení dýchání, zmatenost a závratě.

Dostatek tekutin je v horku nezbytný
Dostatek tekutin je v horku nezbytný – Zdroj: Shutterstock.com

Jak rychle pomoci při úžehu a úpalu

Ať už máte úžeh nebo úpal, je potřeba se rychle dostat na chladné místo a nevystavovat se dále slunci a vysokým teplotám. Ideální je místo stinné a dobře větrané. Pokud je to možné, svlékněte přebytečné oblečení. Lehněte si a podložte si nohy. Pokud můžete, dejte si vlažnou sprchu – ne ledovou, a přikládejte na čelo a končetiny chladivé obklady, aby se tělo rychle stabilizovalo a dostalo se na běžnou tělesnou tepotu.

Doplnit je nutné i tekutiny. Nesahejte po ledových nápojích. Ideální je vlažná voda, oslazený vlažný čaj, minerálky nebo iontové nápoje. Nemocný by se měl neustále sledovat, jestli nedochází ke zhoršení stavu. Hlavně děti mějte neustále pod dohledem a v případě velkého zvracení nebo vysokých horeček vyhledejte lékařskou pomoc.

 

Zdroj:

https://www.drmax.cz/clanky/co-pomuze-na-uzeh-a-upal

 

Úpal, nebo úžeh – jak je od sebe rozeznáte?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!