Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plíseň na nohou / foto: shutterstock

Plíseň na nohou a nehtech není jen letní problém: Pomoc nabízí ocet i bylinky

Plíseň na nohou dokáže potrápit. Nejde jen o problém z estetického hlediska. Stejně tak se nejedná jen o letní záležitost. Může se objevit kdykoli. Jak si pomoct přírodní cestou?

Plíseň je chronicky probíhajícím procesem plísňové infekce nejen mezi prsty na nohou, ale také na nártech, ploskách, nehtech i pod nehty. Kožní mykóza postihuje ženy, muže i děti. Faktem je, že se stoupajícím věkem se zvyšuje riziko plísňové infekce. Co pomůže a jak na účinnou prevenci?

První pomoc v podobě octové vody

Při prvním příznaku plísně můžete najít vhodnou pomoc doma. Babskou radou je použití octa. Nabízí se hned několik variant jeho využití v rámci pomoci s plísní na nohou a nehtech. Můžete si udělat octovou lázeň, do které ponoříte nohy. Rovněž tak můžete octem potírat chodidla a prsty. Taktéž můžete octem vytírat boty. Jen pozor na to, že ocet není vhodný pro toho, kdo má přecitlivělou pokožku, neboť v tomto případě by došlo k jejímu podráždění. V tomto případě místo octa zkuste jedlou sodu. Možná je i koupel nohou v zeleném čaji.

Ocet jako vítaný pomocník
Ocet jako vítaný pomocník – Zdroj: Shutterstock.com

Síla přírody aneb odvar z bylin

Pokud dáváte na sílu přírody v podobě osvědčených bylin, tak zde sáhněte po šalvěji, rozmarýnu, tymiánu, březové či dubové kůře. Z byliny si udělejte silný odvar. Ještě teplý ho využijte na koupel postižených míst. Pomoc nabízí také propolis, kterým můžete potřít zasažená místa plísní.

Na plíseň pomůže česnek

O tom, že česnek je všelék, který je v podstatě považován za přírodní antibiotikum, věděly už naše babičky. Můžete jeho sílu využít i v případě příznaků plísně na nohou či nehtech. Stačí ho rozetřít s trochou soli, zakápnout vodou a potírat postižená místa. Nicméně nejen česnek pomůže, ale také tea tree olej nebo koloidní stříbro. Doporučují se také koupele ve slabé lázni manganistanu draselného či hypermanganu. Co si představit pod pojmem slabá koupel? Konkrétně na 3 litry vody použijete čtyři až pět černých zrnek, která zbarví vodu do fialova.

Tea tree olejíček proti plísni
Tea tree olejíček proti plísni – Zdroj: Shutterstock.com

Základem je prevence

Nejen osoby náchylné k plísňovému onemocnění, ale zkrátka každý z nás by měl dodržovat jisté zásady v rámci preventivního opatření. Nezapomínat na koupací obuv či zkrátka obyčejné žabky v sauně, veřejném bazénu, na koupališti. Nohy a místa mezi prsty udržovat stále v suchu. Ručníky prát na vyšší teplotu a pravidelně je měnit. Nosit prodyšnou a pohodlnou obuv.

 

Zdroje:

https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/plisen-na-nohou-a-nehtech-projevy-a-lecba/

https://www.ireceptar.cz/zdravi/plisne-na-nohou-jak-na-30001217.html

Plíseň na nohou a nehtech není jen letní problém: Pomoc nabízí ocet i bylinky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!