Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes, přítel člověka / foto: shutterstock

Cestování se psem: Kdy je nutné mu pořídit pas a pojištění

Chystáte se vyrazit na dovolenou a vzít s sebou i svého čtyřnohého parťáka? Co je třeba podniknout před cestou? Jak je to s pasem a pojištěním?

Mnozí se vydávají na dovolenou se psem. Je to dáno i tím, že spousta míst umožňuje ubytování se psem. Co je třeba zajistit, než se vypravíte se psem do zahraničí? Na co pamatovat při cestování se svým chlupatým parťákem?

Potřebná identifikace zvířete

Pes musí mít mikročip. Označení mikročipem je povinné. Pakliže máte psa s průkazem původu, zpravidla už kupujete štěně označené mikročipem. Pakliže váš pes nemá mikročip, je třeba tak učinit, a to na kterékoli veterinární klinice. Označení mikročipem musí splňovat patřičné normy pro mikročipy a čtecí zařízení – ISO 11784 a ISO 11785.

Pakliže mikročip požadavky nesplňuje, musí majitel či oprávněná osoba při každé kontrole zajistit odpovídající čtecí zařízení. Označení tetováním je uznáváno, ale jen v případě, že je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011.

Cestování se psem
Cestování se psem – Zdroj: Shutterstock.com

Pas pro zvíře

Pes musí být vybaven pasem. Jedná se o jednotný doklad ve všech členských státech Evropské unie. Každý pas má označení kódu země (pro Českou republiku to je CZ) a pořadové číslo přidělené Státní veterinární správou.

Jak je to s očkováním proti vzteklině

Pes musí mít očkování proti vzteklině. Pro účely cestování se psem se považuje očkování za platné 21 dnů po provedení očkování, které je dle vakcinačního schématu požadovaného výrobcem pokládáno za poslední pro základní očkování, nebo ode dne přeočkování, pakliže byla očkovací látka podána během doby platnosti předchozího očkování. Platnost je dána výrobcem. Toto přeočkování je posuzováno za základní, pakliže neexistuje veterinární doklad stvrzující předchozí očkování.

Potřebné očkování
Potřebné očkování – Zdroj: Shutterstock.com

Sjednané cestovní pojištění

V případě cestovního pojištění je možné sjednat připojištění nákladů veterinární léčby. Takové pojištění hradí náklady léčby či úhynu zvířete. V rámci sjednaného pojištění je hrazena léčba zvířete při cestě i pobytu v zahraničí v případě nezbytné pomoci či úrazu psa. Veškeré podrobnosti vždy hledejte v pojistných podmínkách konkrétní pojišťovny.

Náležitosti při cestování do zahraničí

Před cestou za hranice naší země je třeba zařídit psovi pas s identifikačním číslem, mikročip, platné očkování proti vzteklině a osvědčení o zdravotním stavu, které získáte u svého veterináře. Platí pro všechny státy EU. Některé však (například Irsko, Velká Británie) mohou požadovat další očkování a potvrzení. Vždy je třeba se pečlivě informovat o konkrétních požadavcích dané země, kterou hodláte navštívit se psem.

 

Zdroj:

https://www.svscr.cz/cestovani-se-zviraty-v-zajmovem-chovu/i-cestovani-se-psy-kockami-a-fretkami-z-ceske-republiky-do-clenskych-statu-eu/

https://www.pojisteni.cz/cestovni/pes-kocka

Cestování se psem: Kdy je nutné mu pořídit pas a pojištění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!