Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žravý pavouk / foto: shutterstock

Pavouci děsí, někteří i kousnou a jsou jedovatí

Pavouk není zrovna domácí mazlíček. Většina lidí se při pohledu na něj oklepe hrůzou a snaží se ho co nejdříve dostat ze své blízkosti. Někteří pavouci ale nahánějí strach oprávněně.

Všichni pavouci jsou jedovatí, jen někteří jsou nebezpeční, ale přibývá jich

Vlivem klimatických změn se k nám do České republiky dostává mnoho zástupců fauny, kteří mají svoji původní domovinu spíše na jihu kontinentu. Mezi živočišné přistěhovalce patří i pavouci. Vlivem migrace se k nám dostali pavouci, kteří mohou vyvolat strach, mohou kousnout, může se dostavit reakce na kousnutí (i částečné, dočasné ochrnutí). Panika a hysterie vám ovšem při setkání s těmito osminohými zrůdičkami nepomůže a je zcela zbytečná.

Panika z pavouků
Panika z pavouků – Zdroj: Shutterstock.com

Který pavouk je nejvíce nebezpečný?

Když opomineme fakt, že pavouci všeobecně nahánějí hrůzu, najdeme mezi jejich zástupci i druhy, kteří umí pěkně kousnout. Jedním ze zástupců pavoučků, co dovedou bolestivě kousnout a jejich jed dočasně paralyzuje, je zápřednice jedovatá. Pokud víte, jak bolí bodnutí včelou nebo sršní, umíte si představit, jak bolí kousnutí od pavouka žijícího především na lukách. Dalším osminohým stvořením, které může nehezky kousnout, je stepník moravský. Jeho červený zadeček by měl být dostatečným varováním a nápovědou, že tomuto pavoukovi je lepší se vyhnout obloukem. Dalším takovým, u nás se vyskytujícím zřídka, je pavouk pokoutník tmavý. Ten jako jediný žije ve vodě. Pouze osm hlášení o výskytu je u pavouka pazora slíďákovitá. V Německu , kde je hodně rozšířen, se mu říká pavouk Nosferatu. Kousnutí je bolestivé asi jako od vosy a rozhodně vás nevysaje, jak by jeho název napovídal.

Zápřednice jedovatá
Zápřednice jedovatá – Zdroj: Shutterstock.com

Nepanikařte, pavouk se vás bojí víc jak vy jeho

Pavouk není krvelačná bestie, která na vás číhá, a jakmile vás uvidí, zaútočí. Útočí převážně jen v případě ohrožení nebo když samice brání své kokony, takže klid.

 

Zdroj:

https://www.stoplusjednicka.cz/kdo-ciha-v-trave-s-jakymi-druhy-jedovatych-pavouku-se-muzeme-v-cesku-setkat

Pavouci děsí, někteří i kousnou a jsou jedovatí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!