Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chilli papričky / foto: shutterstock

Přírodní léky, které si hravě poradí s bolestí

Známe to všichni - pokud nás pobolívá hlava, zuby, svaly či klouby, nejjednodušší cesta je sáhnout po nějaké zázračné tabletce do lékárničky.

Ta podle příbalového letáku slibuje rychlou úlevu od bolesti a potlačení našich obtíží. Zkusme se však vrátit do časů našich babiček, které více než na chemii spoléhaly na pomoc z přírody a uměly ji používat na konkrétní neduhy.

Levandulový olej

Olej z tohoto krásného květu je neuvěřitelně silný. Pouze několik kapek této voňavé medicíny působí proti křečím, je protizánětlivý a tiší bolest. Olej z levandule ale také ovlivňuje pozitivně na vaše duševní a emocionální stavy. Kdykoli budete mít pocit, že jste pod tlakem či ve stresu, jemně se nadechněte této opojné vůně. Uvidíte, jak se vám krásně uleví.

Ďáblův dráp

Ačkoliv tomu název této byliny neodpovídá, oleje či masti z ní jsou natolik účinné, že je některé farmaceutické společnosti používají jako součást svých léčiv. Dokáže si poradit s bolestí hlavy, ale také s nepříjemnou artritidou či s bolestmi kloubů.

Zázvor

Zázvor se právem řadí mezi zdraví prospěšné a užitečné rostliny. Můžete jej použít mnoha různými způsoby - například jako koření do různých pokrmů nebo jako ochucovadlo do limonády či čaje. Nejenže dokáže zmírnit příznaky nachlazení, je také skvělým pomocníkem v případě nevolnosti, a to i té ranní těhotenské.

Chilli papričky

Tyto drobné extrémně pálivé papričky obsahují kapsaicin, což je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za jejich pálivou chuť. Ten aktivuje nervové receptory, které způsobují reakci na bolest v kterékoliv části těla. Věřte tomu nebo ne, ale může zmírnit bolest po dobu až 10 týdnů, proto je ideální pro léčbu ran. Mimo jiné zabraňuje také bakteriálním infekcím.

Libavka

Účinek libavky silice je velmi podobný aspirinu, i když je mnohem zdravější. Kromě zmírnění bolesti také zlepšuje trávení a pomáhá při léčbě nachlazení nebo chřipky. Pro ženy se zvláště doporučuje olej z libavky ke snížení příznaků PMS.

Hřebíček

Nevolnost, bolest zubů či zánět dásní - všechny tyto nepříjemné obtíže dokáže zmírnit obyčejný hřebíček.  Jediné, co musíte udělat, je prostě držet jeden nebo dva hřebíčky v ústech po dobu několika minut. Kromě toho hřebíček pomáhá v boji proti houbovým infekcím a posiluje kardiovaskulární systém.

Březové listí

K dispozici je celý seznam problémů, které březové listí může pomoci vyřešit. Je známé pro své anti-křečovité a detoxikační účinky, lze jej použít jako diuretikum a má také protiplísňové účinky. Pití čaje z březového listí podporuje imunitu a stabilizuje váš organismus.

 

 

Přírodní léky, které si hravě poradí s bolestí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!