Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nadbytek tekutin v těle / foto: shutterstock

Je možné "upít se" k smrti obyčejnou vodou?

Pozor na přehnaný příjem tekutin, který může být pro náš organismus velmi nebezpečný!

Kdo by to byl řekl, že i obyčejná voda může v neřízeném množství způsobit vážné poškození organismu. Jde o látku, která je přítomna v našem těle, a dokonce je z ní až ze 70 % tvořeno. Jestliže bychom však přijímali vodu v nadměrném množství, mohlo by to vést k selhání ledvin a k velmi závažné nerovnováze buněk. Došlo by k tzv. intoxikaci vodou, která může v kritických případech končit kómatem až smrtí.

Co přesně se v těle děje při intoxikaci vodou?

Naše ledviny jsou schopny každou hodinu zpracovat 800 - 1000 ml vody a pokud pijeme více vody, než zvládnou ledviny přefiltrovat, může dojít k jejich selhání. Přebytečné množství vody se pak dostává do krevního oběhu. Zde dochází ke zředění roztoku chloridu sodného, který obklopuje buňky našeho těla a udržuje koncentraci sodíku uvnitř buněk v rovnováze. Následkem zředění roztoku dojde k průniku vody do buněk, které se důsledkem toho zvětší, nabobtnají. Většina buněk je sice schopná tento stav ustát, nikoliv však mozkové buňky. Mozek, jak známo, je chráněn a obklopen lebečními kostmi, takže dojde k otoku mozkových buněk a zvýšení tlaku v hlavě. Člověk v takové chvíli pociťuje zmatek, bolí ho hlava, je ospalý. Pokud tlak v mozku překročí určitou hranici, dotyčný upadá do kómatu a je vystaven riziku trvalého poškození mozku či smrti.

Případy, které to potvrzují

Uvádí se, že vypití 3-4 litrů vody za hodinu je již životu nebezpečné. Potvrzuje to také nešťastný příběh čtyřicetileté Britky, která v rámci svého dietního režimu vypila během dvou hodin čtyři litry vody, následně upadla do kómatu a zemřela. Jsou známy také případy vytrvalostních běžců, kteří zemřeli v důsledku nadměrného pití vody. Jeden takový smutný případ se odehrál na olympijských hrách v Londýně v roce 2007, kdy po skončení finále maratonského běhu jeden ze závodníků zkolaboval a následující den v nemocnici zemřel.

Kolik vody bychom měli tedy za den vypít?

Uvádí se, že optimální množství příjmu tekutin za den by mělo mít 3 - 4 litry. Někteří si však tuto informaci mylně vykládají a představují si vedle sebe postavené čtyři litrové PET lahve vody, které musí stůj co stůj každý den vypít. To je však chyba. Příjmem tekutin jsou myšleny i ty tekutiny, které jsou obsaženy v potravinách, což je nemalé množství. Doporučuje se proto vnímat své tělo, které v případě potřeby vysílá jasné signály, že je třeba tekutiny doplnit. Pijte tedy vždy, když máte žízeň a nenuťte se do přehnané konzumace vody. Pravidlo, že všeho moc škodí, platí totiž i pro tuto životodárnou tekutinu.

Je možné "upít se" k smrti obyčejnou vodou?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!