Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladá žena cestuje / foto: shutterstock

Jak se chránit před koronavirem při cestování po ČR

Prázdniny jsou v plném proudu a spousta z nás si dopřává dovolenou a s ní i cestování. I když máme letos omezené zájezdy do zahraničí, vynahrazujeme si to cestováním po Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Koronavirová hrozba je však stále mezi námi a neměli bychom ji brát na lehkou váhu. Víte, jak se při cestování chránit, abyste si z dovolené nepřivezli i nevyžádaný suvenýr v podobě Covid-19?

Roušku ano nebo ne? 

Vzhledem k tomu, že nařízení vlády se mohou měnit ze dne na den, někdy dokonce z hodiny na hodinu, je lepší spoléhat sami na sebe. Ať už jste v rizikové oblasti nebo je ve vaší lokalitě klid, mít roušku po ruce se vyplatí. Roušku je dobré mít u sebe i v případě, že se vám během dovolené přitíží. Možná jste se jen nachladili, nebo se projevila nějaká alergie. I tak je lepší si nasadit roušku, když půjdete mezi lidi. Nenakazíte tak osoby ve svém okolí. Roušku je zbytečné nosit venku, v přírodě nebo v místě, kde nejsou žádní lidé. V metru, v MHD a dalších dopravních prostředcích, kde je vysoká koncentrace osob, je však nošení roušek stále doporučeno. V metru je to dokonce povinné. 

Dodržování rozestupů

Pokud se vydáte mezi lidi a nechcete si nasazovat roušku, snažte se alespoň dodržovat doporučený odstup, což jsou dva metry. V některých situacích to samozřejmě není možné, ale tam, kde se můžete chránit, rozhodně tak učiňte. Zdraví máte jen jedno a nikdy nevíte, kdy můžete ohrozit sebe nebo své blízké.

Dezinfekce a rukavice - nutnost nebo zbytečnost? 

Naprostou samozřejmostí by se měla stát dezinfekce. Nespoléhejte se na to, že ji budou mít ve všech obchodech, na nádraží, zkrátka všude, kam přijdete. Mějte raději vždy po ruce malou tubu s gelovou dezinfekcí. Do MHD nebo na nákup je stále vhodné používat gumové či igelitové rukavice.

Po zrušení karantény jsme se vrhli do víru společnosti, kultury a cestování, a přestali se bát. Nyní je vidět, že ne všechna uvolňující opatření byla dobrá. Myslete na své zdraví a zabraňuje dalšímu šíření nákazy. Stačí se chovat zodpovědně a ochráníme sebe i ostatní. 

Jak se chránit před koronavirem při cestování po ČR

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!