Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pohlavní choroby / foto: shutterstock

Lékaři zaznamenávají výrazný nárůst pohlavních chorob

Podle posledních průzkumů každým rokem roste počet pacientů, kteří trpí jednou z pohlavně přenosných nemocí.

Často se jedná o následek letních lásek, ale není to podmínkou. Otázkou zůstává, s jakou pohlavní chorobou se potýkáme nejvíce?

Kapavka jako nejčastěji se vyskytovaná pohlavní choroba

Na prvním místě žebříčku nejčastěji se vyskytujících pohlavních chorob bychom našli kapavku, kterou přenáší bakterie jménem Gonokok. K typickým příznakům této pohlavně přenosné nemoci patří záněty buď močového ústrojí, nebo pohlavního ústrojí. Vedlejšími projevy jsou záněty spojivek nebo symptomy podobající se klasické angíně.

I když je kapavka pohlavní nemocí, je poměrně snadno léčitelná. V rámci léčby onemocnění se předepisují antibiotika a absence sexu.

Absence sexu

Syfilis jako jedna z nejnebezpečnějších pohlavních chorob

Daleko závažnější pohlavní chorobou je syfilis. Je výjimečný především tím, že se do těla nemusí vždy dostat při pohlavním styku. Do těla se klidně dostane i skrze drobné zranění na kůži. Jedná se o jednu z nejnebezpečnějších chorob, jehož poslední fází je stav, který člověk nemusí přežít. Nemoc totiž napadá nejen kůži a vnitřní orgány, ale také nervovou a pohybovou soustavu.

Chlamydie může stát za neplodností

Na třetím místě žebříčku nejčastěji se vyskytovaných chorob bychom našli chlamydii. Jedná se o onemocnění opět přenášené nejen pohlavním stykem. A i v tomto případě mluvíme o onemocnění, které má hned několik fází či stádií. Jedná se taktéž o nebezpečné onemocnění, a to především proto, že je z počátku bezpříznakové. Zejména první stádia nemoci jsou zcela bez jakéhokoli symptomu, což může zvýšit riziko vzniku neplodnosti. Čím později se na chlamydii přijde, tím je riziko vzniku neplodnosti vyšší.

Nemoc je však velmi těžké rozpoznat, jelikož příznaky objevující se v pozdějších stádiích jsou velmi podobné chřipce.

Lékaři zaznamenávají nárůst pohlavních chorob

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!