Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nemoc / foto: shutterstock

Nemoci srdce i rakovina. Víme, na co se v Česku nejvíce umírá

Dopravní nehody nejsou nejčastější příčinou úmrtí Čechů, i když by se to tak mohlo zdát vzhledem k množství televizních reportáží. Za smrtí stojí každoročně nemoci, ty jsou příčinou dokonce šedesáti procent všech úmrtí u nás.

Onemocnění srdce jako hlavní příčina úmrtí

Největší podíl na úmrtí Čechů mají každým rokem kardiovaskulární onemocnění. Můžou až za třetinu veškerých úmrtí, ke kterým během roku dojde. Je však třeba konstatovat, že na onemocnění srdce každým rokem umírá zhruba stejné množství lidí, jako tomu bylo před deseti lety. Dokonce v posledních letech počet lehce poklesl.

Abychom byli konkrétní, největším problémem bývá takzvaná chronická ischemická choroba srdeční, dále také infarkt myokardu, a nakonec selhání srdce, které je však mnohdy způsobené zmiňovanou ischemickou chorobou srdce.

Infarkt

Rakovina se umístila na druhém místě

Na pomyslném žebříčku nejčastějších příčin úmrtí Čechů se na druhém místě umístila rakovina, respektive zhoubné novotvary. Největším problémem je u nás nádor plic, který se v posledních letech vyskytuje více u žen než u mužů. Ženy však častěji umírají na zhoubné nádory rakoviny prsu, což je zase druh rakoviny, který muže prakticky netrápí.

Také stojí za zmínku nádor tlustého střeva a nádor konečníku - i ty jsou častou příčinou úmrtí českých občanů rok co rok.

I cukrovka se podílí na množství úmrtí u nás

O cukrovce se říká, že je to onemocnění, při kterém člověk neumírá, ale ani nežije. V posledních letech se cukrovka vyskytuje stále častěji a je bohužel stále častější příčinou úmrtí. Zejména ženy umírají na toto onemocnění.

Co stojí za vypíchnutí, tak je fakt, že na cukrovku se dříve tolik neumíralo. Až v posledních pěti až deseti letech se toto onemocnění vyhouplo z osmého místa do první pětice nejčastějších příčin smrti u nás.

cukrovka

Za spoustou úmrtí stojí chřipka

Když do České republiky vtrhl koronavirus, rázem se statistiky týkající se úmrtí lidí na chřipku dostaly do záře reflektorů. Chřipka totiž patří k onemocněním, na které se u nás nejvíce umírá. Kupodivu se jedná o nejčastější příčinu smrti svobodných žen.

Nemoci srdce i rakovina. Víme, na co se v Česku nejvíce umírá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!