Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
joga / foto: shutterstock

Jak správně začít s jógou a získat energii na celý den

Blíží se konec prázdnin a pro řadu z nás začíná doba rozhodování, čemu se budeme věnovat na podzim. Dnes vám nabízíme příležitost vyzkoušet si jógu. Všichni ji známe jako cvičení, ale ona zdaleka pouhým tělesným cvičením není.

Jóga je hlavně prací na sobě a to nejen na svém těle, ale především s naší myslí. Mysl chceme pomocí technik jógy zklidnit, a pokusit se tak o rozvoj našeho vědomí. 

Lidské tělo, mysl a vědomí tvoří jeden vyvážený celek, který jóga vrací do rovnováhy. Proto se pro cestu jógy zpočátku nehodí ti, kteří tělesný pohyb chápou pouze jako sportovní výkon, protože tím jóga není. Ale ani ti, kteří si libují v roli „domácího pecivála“ a jsou sice ochotni sledovat videa se cvičením nebo listovat v knížkách o józe, jenže donutit se k aktivitě je pro ně problém.

K józe potřebujete mj. trpělivost a schopnost pozorovat. A obojí by vás mělo i bavit. Dnes si uděláme první, pro někoho možná netradiční či překvapivý test, který nám pomůže odhalit, zda se na jógu „hodíme“ nebo ne. S podobnými snadnými technikami se můžete setkat i na našich kurzech jógy.

Jóga vyžaduje pravidelnost a disciplínu, začneme tedy s tím. Víme už, že pro jógu je mysl něčím důležitým, a tak se jí budeme věnovat nejdřív. Zkuste se zamyslet nad tím, jak si organizujete svůj čas. Zda máte pravidelný režim a zda ho vůbec chcete mít. Protože řád je něco, co pomáhá mysli se zklidnit. A je potřeba vědět, zda do svého režimu dokážete zařadit třeba pět minut denního cvičení. A to dlouhodobě. Že je to těžké? Ano, protože jsme ve vleku svých přání a povinností, aniž bychom si to uvědomovali, a tím se nám některé věci nedaří.

Chceme si tedy vřadit do našeho dne krátké pětiminutové cvičení. Ptáte se, jaké je vhodné? Zpočátku není důležité, které cviky to jsou, protože chceme začít měnit svou osobnost, své zvyky. Takže ideálně takové cvičení, které vás baví, motivuje, láká a jste schopni ho provádět pravidelně. Bude dobré, když si vyberete na začátek uvolňovací, pak protahovací a nakonec posilovací cvik. Uvolnit se můžete například prostým kroužením kloubů na rukou a na nohou či kroužením hlavy. Pomalým pohybem. Procítěně. A vnímat přitom svůj dech. 

Protáhnout se dá do délky a to v poloze vleže, stejně jako ve stoje. A pokud protažení prohloubíme jednoduchým předklonem a malým záklonem, budeme se cítit ještě lépe.

A jestli vám zbude na závěr čas i na posilovací cvik, může to být jednoduchá jógová pozice loďka (navásana). Z lehu na zádech zvednete mírně nad podložku obě nohy a trup i s hlavou. Stačí jen 15 centimetrů. Ruce zůstanou vodorovně se zemí. Po chvilce návrat zpět.

I takové krátké cvičení vám dodá energii pro celý den. Když vytrváte, objevíte své skryté síly. Získáte motivaci pokračovat dál. Začnete si pokládat otázky – jak ve cvičení postupovat, jak při něm dýchat, proč mě moje mysl nechce občas poslouchat? A tehdy se možná vydáte na cestu jógy – na cestu za poznáváním svého já.

Jak správně začít s jógou a získat energii na celý den

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!