Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krůtí maso / foto: shutterstock

Vitamíny jsou nejen v ovoci a zelenině! Vyzkoušejte krůtí maso

Dietologové doporučují konzumaci zeleniny a ovoce, jelikož obsahují cenné vitamíny a minerály mající vliv na udržení dobré kondice. To je samozřejmě pravda, ale nezapomínejme na roli masa v našem jídelníčku.

Vhodné je zvolit krůtí maso, které obsahuje výživové složky různého druhu.
Krůtí maso nabízí skvělou příležitost pro přípravu chutného oběda. Ceníme si ho však nejen díky jeho chuťovým vlastnostem. Jeho zapojením do stravy tělu dodáme důležité minerály, jako jsou draslík, zinek či fosfor. Krůtí maso obsahuje rovněž vitamíny B2, B6, B12 a vitamín D.

Draslík

Maso zaujímá v jídelníčku člověka důležité místo, což potvrzuje pyramida zdravé výživy a fyzické aktivity, a proto si krůtí maso tím spíše zaslouží pozornost. Je zdrojem draslíku. Draslík přispívá ke správnému fungování nervové soustavy, svalů a k udržování správného krevního tlaku.

Zinek

Krůtí maso, a především stehno, obsahuje zinek. Zinek přispívá k udržování správných kognitivních funkcí, zachování zdravých vlasů a nehtů, a také ke správné funkci imunitního systému. Zinek má vliv na všeobecné posílení imunity proti infekcím a jeho nedostatek hrozí větší náchylností na nachlazení a chřipku[1]. Proto je velice důležité dodávat jej ve stravě v podobě živočišných výrobků, např. krůtího masa.

vitamíny

Kromě toho se zinek podílí na procesu dělení buněk, přispívá k udržování správné acidobazické rovnováhy, k syntéze DNA, a také ke správné syntéze bílkovin.

Fosfor

Krůtí prsa obsahují rovněž fosfor. Fosfor přispívá mezi jinými k udržování správného energetického metabolismu. Kromě toho přispívá ke správnému fungování buněčných membrán a udržování zdravých kostí a zubů. Koexistuje s jiným prvkem, a to s vápníkem. Mimořádně důležité je zachování rovnováhy mezi fosforem a vápníkem v organismu. Nedostatek fosforu se může projevovat častými bolestmi kostí, oslabením, svalovou kontrakcí, zvracením, průjmem, nechutenstvím a dokonce i křečemi či tremorem[2].

Jaký má ještě fosfor vliv na organismus? Především zjednodušuje nervové vedení, zmenšuje bolest svalů po fyzické námaze, udržuje pravidelný srdeční rytmus a také vyvažuje hladinu vitamínů B a D[3].

Vitamíny obsažené v krůtím mase

Krůtí maso obsahuje vitamíny ze skupiny B (B2 – krůtí stehno bez kůže, B3, B6, B12). Vitamíny B2, B6 a B12 mají vliv na náladu, stav kůže a mnoho procesů probíhajících v těle. Vitamín B2 přispívá ke snížení pocitu únavy a vyčerpání, a vitamín B6 přispívá ke správné produkci červených krvinek, a dále vitamín B12 přispívá k udržení správných psychologických funkcí.

Vitamíny B6 a B12 mají vliv na správné fungování imunitního systému, což je velmi důležité nejen v podzimním a zimním období, ale také v době ostatních měsíců v roce, jelikož odolnost organismu si budujeme po celou dobu. Z tohoto důvodu v našem jídelníčku nemohou chybět výrobky, které jsou zdrojem vitamínů ze skupiny B.

Rovněž vitamín D přispívá ke správnému fungování imunitního systému. Je syntetizován pod vlivem slunečních paprsků, kterých máme většinu roku bohužel nedostatek. Naštěstí jej můžeme získávat ze stravy. Vitamín D rovněž přispívá k udržování správné hladiny vápníku v krvi, zdravých kostí, zubů a má vliv na správnou funkci svalů. Kromě toho pomáhá se vstřebáváním a využíváním vápníku a fosforu[4].

Vitamin D

Vysoký obsah bílkovin

Krůtí maso se rovněž vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sodíku. Bílkoviny jsou důležitou součástí každodenní stravy: přispívají k růstu a udržování svalové hmoty, a pomáhají s udržováním zdravých kostí.

Krůtí maso se skvěle hodí na oběd. Můžeme jej využít na mnoho různých způsobů: od pečení přes smažení po vaření. Jak neznehodnotit vlastnosti krůtího masa v kuchyni? „Stojí za to vsadit na pečeni, guláš nebo kotletu přímo z grilovací nebo teflonové pánve, a upustit od obalování. Tímto způsobem nezvětšíme energetickou hodnotu jídla,” zdůrazňuje dr. Ing. Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka, expertka programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality”.

[1] M. KRZYSIK, J. BIERNAT, H. GRAJETAVliv živin v potravinách na fungování imunitního systému Část. II. Imunomodulační účinek vitamínů a stopových prvků na lidské tělo, Katedra a katedra bromologie, Lékařská univerzita ve Vratislavi, Recenze, Adv Clin Exp Med 2007, 16, 1, 123–133

[2] https://mito-med.pl/artykul/fosfor-konsekwencje-nadmiaru-i-niedoboru-objawy-zrodla-w-diecie, datum přístupu [19.05.2020].

[3] https://mito-med.pl/artykul/fosfor-konsekwencje-nadmiaru-i-niedoboru-objawy-zrodla-w-diecie, datum přístupu [19.05.2020].

[4] Joanna Neuhoff-Murawska, „Postaw na indyka”.

Poznámky

K tomuto článku není otevřena diskuze