Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nebezpečná vlhkost / foto: shutterstock

Orosená okna v domácnosti představují jistá zdravotní rizika

Orosená okna nejenže nevábně vypadají a časem může dojít i ke znehodnocení materiálu, ale přímo poukazují na závažný problém, a tím je nadměrná vlhkost vzduchu v místnosti.

Vysoká vzdušná vlhkost

Všichni jistě víte, že pokud je v bytě stabilně vyšší vlhkost vzduchu, může dojít ke zvýšenému vzniku plísní, přemnožení roztočů i různých bakterií. Plísně nemusí růst pouze v těsném okolí oken, ale všude tam, kde mají dobré podmínky, a to v rozích, na stěnách za nábytkem, kde je horší cirkulace vzduchu, nebo také pod podlahovou krytinou. Vlhnout může rovněž ložní prádlo a oblečení, které je uloženo ve skříních, a i zde může dojít k růstu plísní, které nám mohou způsobovat například kožní problémy.

Orosené okno

Plísně i roztoči v bytě představují pro člověka velké zdravotní riziko. Mohou způsobovat alergické reakce, opakované záněty vedlejších nosních dutin, záněty průdušek i astma či různé ekzémy. 

Jak zamezit nadměrné vlhkosti v místnostech?

  • Omezte nebo úplně zrušte sušení prádla uvnitř místností.
  • Pravidelně a často větrejte, a to i v zimních měsících.
  • Výměna vzduchu je velice důležitá.
  • Při vaření nezapomínejte používat digestoř, také při koupání či sprchování používejte odsavače přebytečné vlhkosti a nepouštějte ji zbytečně dál do bytu.
  • Pokud máte s vlhkostí v bytě dlouhodobé problémy, neváhejte si pořídit pohlcovač vlhkosti.

Pohlcovač nejenže absorbuje přebytečnou vlhkost, ale také neutralizuje nežádoucí pachy.
Pokud vyloučíte jako příčinu zarosených oken špatnou izolaci, chybnou montáž či vadu oken, musíte poupravit vaše návyky a vyzkoušet všechny možné způsoby, jak vysokou vlhkost v bytě snížit. Zdraví máte jenom jedno.

Orosená okna v domácnosti představují jistá zdravotní rizika

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!