Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stop kouření / foto: shutterstock

Jak přestat kouřit a vyvarovat se kilogramům navíc

Kouření je zlozvyk, který stále více “leze” do peněz. I proto se s ním lidé chtějí rozloučit. Co jim však plány zhatí, jsou kila, která začnou přibývat rychlostí blesku s každou další odmítnutou cigaretou.

Mýlí se ten, kdo se domnívá, že přestat kouřit nelze bez nabrání pár kilogramů. Pojďme si prozradit, jak postupovat, abychom se nevítaného efektu vyvarovali.

Připravte své tělo i domácnost na odvykání

Není tajemstvím, že nikotin obsažený v cigaretách potlačuje chuť k jídlu a zpomaluje ukládání tuků. Ve chvíli, kdy se s kouřením přestane, tato pomyslná “ochrana” před jídlem a kilogramy mizí. To je přesně důvod, proč kilogramy začínají přibývat. Máme tendenci více jíst, navíc se dostáváme do stresu, kdy opět saháme po něčem, co ho utlumí. Zpravidla je to jídlo nebo alkohol.

Přejídání

Abyste dosáhli úspěchu a ani ve chvíli, kdy vám žilami bude kolovat stres, nesáhli po cigaretě nebo sladkostech, připravte se na odvykací kúru, a to následovně:

  • Zlikvidujte zásoby cigaret a zapalovačů.
  • Začněte jíst lehčí jídla, která ve vás nevyvolají potřebu po pocitu “slehnutí”, jenž vám po jídle přinášely cigarety.
  • Schovejte alkohol, černý čaj i kávu.
  • Zbavte se sladkostí, tučných jídel a ani nic podobného nekupujte.

Odvykačku si můžete usnadnit

Kromě toho existují způsoby, díky kterým budete zvládat odvykací kúru daleko snáze. Například se snažte doplnit do těla vitaminy a minerální látky. Tím budete předcházet podrážděnosti a nervozitě. Upněte svou pozornost na doplnění hořčíku, který najdete například v mandlích nebo sušeném ovoci. Do svého jídelníčku zakomponujte také železo nacházející se v meruňkách, kukuřici nebo v krůtím mase.

Konec s kouřením

Dále nezapomeňte na pohyb. Při cvičení se uvolňují hormony štěstí a dobrá nálada se vám vlévá do žil. Nemusíte nutně uběhnout maraton, stačí věnovat pár minut jednoduchým cvikům.

Jak přestat kouřit a vyvarovat se kilogramům navíc

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!