Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obézní chlapec / foto: shutterstock

Z obezity se pomalu stává epidemie

I v dnešním moderním světě se můžeme setkat s velkými rozdíly ve společnosti. Jedni mají dostatek všeho a přemíra jídla se projevuje v jejich obezitě z nezřízených přejídání, druzí nemají téměř nic a každý den hladoví.

Epidemie obezity

Na světě žije více než miliarda lidí trpících nadváhou a poprvé v celé historii lidstva je tak počet hladovějících nižší než počet přejídajících se. Podle amerických antropologů za to může mozek. A příčiny je třeba prý hledat již v době před 2 miliony let, kdy se člověk začal evolučně rozcházet s lidoopy. Růstem těla rostl i mozek a ten byl náročnější na spotřebu. Naši předci tak museli aktivně pátrat po vydatnější potravě, a to na větším území než kdykoliv dříve. Odhaduje se, že lovci denně urazili kolem 13 kilometrů a k tomu bylo třeba mít značné energetické rezervy.

Přebytek na každém rohu

Mozek současného člověka si uzurpuje až čtvrtinu energie získané z potravy. Každý z nás má pak podobné nároky na kalorický příjem jako lidé před 2 miliony let. Ovšem náš výdej kalorií spojený se sháněním potravy se výrazně omezil. Stačí si přece zajít na obchodu a nakoupit si nebo si objednat jídlo až domů. Není tedy divu, že lidská populace těžkne. Ale můžeme to svádět na mozek, nikoliv na naši lenost a až příliš jednoduchý život.

Přejídání

Druhá strana mince

Na druhou stranu je ve světě i mnoho hladovějících lidí, kteří nemají dostatek potravin. Nejhorší situace je již dlouhodobě v Africe, ale nepravidelný přístup k výživné stravě se týkají také Evropy. Paradoxně vede i hladovění nebo nedostatek spánku k obezitě. Obezita je důsledkem také špatného životního stylu a složení stravy. Ve snaze zhubnout mnoho lidí přistupuje k radikálnímu omezení jídla, což však v důsledku může vést k dalšímu nežádoucímu tloustnutí.

Nedostatek jídla

 

Zdroje:

Časopis Epocha 10/2009

https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/svet-trapi-hlad-i-obezita-zaroven-pricina-je-prosta_527416.html

https://www.vitalia.cz/clanky/co-vede-k-obezite/

Z obezity se pomalu stává epidemie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!