Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Maso v mrazáku / foto: shutterstock

Jak bezpečně rozmrazit maso? Nedopouštějte se základních chyb

Co jen uvařit k obědu? Asi vytáhnu maso z mrazáku a uvidíme, co z toho vykouzlíme. Bohužel se běžně dopouštíme několika chyb, které obírají maso o potřebné a zdraví prospěšné živiny.

Zamrazování masa je zcela normální a nejedná se o nic výjimečného. Když je zrovna v akci v supermarketu, bereme ho rovnou po kilech a doma naporcujeme, rozdělíme do sáčků a vhodíme do šuplíků mrazáku. A když potřebujeme, jednoduše si jednu porci vytáhneme a po rozmrazení uvaříme. Jenže otázkou je, rozmrazujeme maso správně?

Maso v mrazničce

Žádná mikrovlnka ani lednice

Způsobů, jak Češi rozmrazují maso je mnoho. Zatímco někdo dává maso do misky a pomalu rozmrazuje přes noc v lednici, jiní ho vkládají do mikrovlnné trouby, díky níž na potřebnou ingredienci vyčkávají pouze chvíli. Ve skutečnosti jsou oba způsoby špatné a maso jako takové ničí.

Švédští vědci před těmito způsoby rozmrazování varují a tvrdí, že právě takto maso ztrácí živiny, a naopak se pro zdraví stává nebezpečným. Potravina se rázem stává místem pro vznik bakterií, které nám mohou pořádně zavařit.

Mikrovlnná trouba ani lednice není vhodná pro rozmrazování ani masa, ani ryb či jiných mořských plodů, které v českých mrazácích získávají stále více místa.

Krůtí maso

Jak tedy bezpečně a správně rozmrazit maso?

Nabízí se otázka, který způsob je tedy ten správný, a hlavně bezpečný? Je jím obyčejná studená voda. Vložení zmrzlého masa do misky se studenou vodou je nejen ten nejbezpečnější, ale také ten nejrychlejší způsob, jak ingredienci vrátit do původního stavu.

Dokonce se tento způsob rozmrazování využívá i v potravinářském průmyslu (a to už dlouhá léta), nejedná se tedy o žádnou novinku nebo průlomové zjištění. Bohužel to stále řada lidí nepraktikuje ve své domácnosti, i když je pravdou, že se tento počet stále zmenšuje.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/jak-spravne-a-bezpecne-rozmrazit-maso-40007970


Jak bezpečně rozmrazit maso? Nedopouštějte se základních chyb

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!