Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dobrý spánek / foto: shutterstock

Když je spánek nebezpečný

Nepříjemný pronikavý a monotónně se opakující zvuk je někdy pro svého původce nebezpečný, pro jeho okolí téměř vždy velmi nepříjemný. Může vést k partnerským neshodám, odděleným ložnicím, někdy i k rozchodu. Chrápání trápí asi 30 % mužů a 10 % žen. Dobré je hledat příčinu.

Chrápání způsobuje uvolnění měkkého patra ve spánku, které následně vede k jeho vibracím. Důvodů je řada, významnou roli hraje nadváha až obezita, anatomické dispozice, překážky v dýchacích cestách, nadměrná konzumace alkoholu a sezonní nachlazení i alergie. Nevyspání a jistá dechová nedostatečnost chrápajícího způsobuje podrážděnost, nepozornost, může vyvolat bolesti hlavy a dlouhodobou únavu.

Jenom chrápe…?
Nepříjemný zvukový doprovod není tak nevinný, jak se dřív předpokládalo. Chrápání bývá často prvním stupněm spánkové poruchy, která může vést k vážným problémům. Denní ospalost pak způsobuje spánek s apnoickými pauzami, kdy pacient přestává dýchat, a to až 5–6 sekund. Čím delší a častější pauzy jsou, tím je vliv na zdravotní stav závažnější. Tyto pauzy jsou totiž předstupněm poruch krevního tlaku a ischemické choroby srdeční. Porucha spánku má také vliv na impotenci a může být příčinou náhlých mozkových příhod.

Co s tím…
Pro účinnou léčbu je třeba zjistit, co chrápání způsobuje. Pozorujte, kdy chrápete. Jestli je to po přejedení se, zvýšené konzumaci alkoholu, nebo každou noc bez ohledu na vnější faktory. Zda chrápete jen v určitém ročním období a při určité spánkové poloze. Pokud nechrápete každou noc bez ohledu na vnější podmínky, bude snadnější se chrápání zbavit ať už změnou životosprávy, spánkové polohy nebo skoncováním s kouřením. Krajním řešením chrápání je pak v závislosti na příčině chirurgická operace nosu nebo krku.
Po komplexním vyšetření může lékař doporučit chirurgický zákrok. Pokud je problémem nosní neprůchodnost, provádějí se operace septa nosního (septoplastika), případně radiofrekvenční termoterapie nosních sliznic. Septoplastika se provádí pod celkovou anestezií a vyžaduje 2–3 dny hospitalizace a 2 týdny neschopnosti. Radiofrekvenční termoterapie nosních sliznice je ambulantní zákrok v lokální anestézii a trvá jen pár minut.

Rady, které nic nestojí…
Patří mezi ně máta, ostropestřec nebo dobromysl. Konzumujte odvar z těchto bylin po dobu týdne a pocítíte zlepšení. Při spánku na boku dosáhnete největší průchodnosti dýchacích cest. Zvyšte si polohu hlavy, ideálně podložením nohou postele. Vlhčete vzduch v ložnici, stačí nádoba s vodou na radiátoru, dýchacím cestám se uleví. Zkuste chodit spát pravidelně ve stejnou denní dobu, spěte tak dlouho, aby si organismus odpočinul. Přestaňte kouřit, zkuste zabojovat s nadbytečnými kily, nekonzumujte alkohol.

Když je spánek nebezpečný

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!