Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léky a placebo / foto: shutterstock

Jak působí užívání antibiotik na lidský organismus

Předepsal vám lékař antibiotika? V pořádku, někdy se léčba bez nich neobejde. Ovšem pamatujte na to, že všeho moc škodí a u antibiotik to platí dvojnásob.

K čemu slouží antibiotika

K léčbě antibiotiky se přistupuje tehdy, je-li nutné začít léčit infekční onemocnění způsobené bakteriemi. Antibiotika bakterie hubí a nebo zabraňují jejich dalšímu množení v organismu člověka. Rozhodně ale není nutné nasazovat léčbu antibiotiky u běžných respiračních nebo virových onemocněních.

Virové nemocnění
Virové onemocnění – Zdroj: Shutterstock.com

Proč je nutné využívat celé balení antibiotik

Pacient, kterému jsou předepsány antibiotika, zaznamená úlevu většinou ještě než balení léčiva dobere. Velkou chybou by bylo léky přestat užívat předčasně. Balení je nutno využívat celé. Pokud by se léčba přerušila, vystavujete se nebezpečí, že bakterie nebudou zcela vyhubeny a nemoc propukne opětovně a s ještě větší razancí. Na daný druh antibiotik také mohou bakterie reagovat rezistentně. To znamená, že si proti danému léku vytvoří obranyschopnost. Tím se léčba protáhne a zkomplikuje.

Účinné léky
Účinné léky – Zdroj: Shutterstock.com

V čem je problém při užívání antibiotik

Antibiotika jsou jedním z největších objevů moderní medicíny, to bezesporu. Mnoho banálních infekcí v dobách minulých mělo fatální následky. Dnes se tomu dá poměrně snadno předejít právě předepsáním antibiotik. Nicméně, je třeba si uvědomit, že tak jak ATB ničí škodlivé bakterie v organismu, ničí bohužel i ty zdraví prospěšné. Ničíme si tak potom zdravou střevní mikroflóru. Ve střevech je dopad užívání antibiotik pravděpodobně nejmarkantnější. Rovněž u žen se ničí užíváním antibiotik přirozená bakteriální bariera ve vaginální oblasti.

Problémy při užívání antibiotik
Problémy při užívání antibiotik – Zdroj: Shutterstock.com

Co z toho vyplývá? Člověk užívající antibiotika se sice léčí z diagnostikované nemoci, na druhou stranu si ničí vlastní přirozený obranný systém v těle. Ve své podstatě se vystavuje nebezpečí, že bude postižen střevními potížemi a dalšími nepříjemnostmi způsobenými nefunkcí mikroflóry.

Jak zmírnit dopad užívání antibiotik

Tak v prvé řadě je neužívat v nadměrně. Pouze v nezbytných případech. Doužívat vždy celé balení. A pokud již je nutné antibiotika brát, tak je kombinovat s užíváním probiotik, která alespoň částečně ochrání zdravou mikroflóru v těle.

 

Zdroj:

https://www.zelene-zdravicko.cz/blog/antibiotika/

 

 

 

 

Jak působí užívání antibiotik na lidský organismus

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!