Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fáze menstruačního cyklu / foto: shutterstock

Vědma nebo panna. Poznejte čtyři fáze menstruačního cyklu

Ženský menstruační cyklus má více fází, které se opakují. Když je u sebe vypozorujeme, pomůže nám to nejen k sebeporozumění, ale můžeme tak zlepšit partnerské vztahy nebo pracovní výkonnost.

Pozorujte se → přizpůsobte se

Součástí našeho ženství je také menstruační cyklus. Mnoho žen k němu má už od mládí spíše negativní vztah a právě to je potřeba změnit. Miranda Gray ve své knize Cyklická žena popisuje čtyři fáze menstruačního cyklu. Když budeme pozorovat nálady a pocity, které se u nás v jednotlivých fázích cyklu opakují, můžeme je využít ve svůj prospěch. Hodí se také instruovat partnera, jak se k nám má v jednotlivých fázích cyklu chovat a co od nás může očekávat. Je možné si zakoupit nebo vyrobit cyklické mapy nebo magnety, které nám v začátcích sebepozorování usnadní.

Lunární fáze
Lunární fáze – Zdroj: Shutterstock.com

Reflektivní fáze - STAŘENA – zima

Tato fáze začíná prvním dnem menstruace a končí dnem posledním. Vyznačuje se tím, že se stejně jako příroda v zimě vše uklidní. Máme touhu být v teple a klidu. Naše fyzická energie poklesne, na povrch ale vystoupí jakási vnitřní moudrost. Stáhneme se více do sebe. Máme sklony více odpočívat a rekapitulovat uplynulý cyklus. V této fázi bychom se neměly do ničeho nutit.

Dynamická fáze - PANNA – jaro

Dynamická fáze začíná po konci menstruace. Jsme plné nové energie, jako příroda na jaře, když se probouzí po zimním odpočinku. Jsme fyzicky nejvýkonnější. V této fázi jsme velice produktivní. Proto, pokud máme možnost, je ideální tuto energii využít a nadělat si práci do zásoby. Také jsme nejblíže k mužské energii, takže většinou velmi dobře vycházíme s partnerem. Stoupá chuť k milování, které je v této části cyklu většinou více animální.

Expresivní fáze - MATKA – léto

Ve fázi matky se pohybujeme v období kolem ovulace. Jsme velmi pečující, vyrovnané, komunikativní, družné a romantické. Také můžeme mít zvýšenou chuť na milování. Oblékáme se více žensky, používáme pestřejší barvy a výraznější make-up. Snažíme se nalákat partnera k páření, stejně jako květiny v létě lákají svými květy čmeláky k opylování.

Kreativní fáze - ČARODĚJKA – podzim

Po fázi léta přichází podzim, fáze čarodějky. Pokud nedošlo k otěhotnění, musíme svůj potenciál směřovat k jiným činnostem. V této fázi jsme nevíce tvůrčí. Je tedy dobré věnovat se kreativním činnostem. Máme také sklon k tomu dokončovat nedodělky. Také zde můžeme narazit na PMS (premenstruační syndrom). Často býváme podrážděné a přecitlivělé. Je tedy dobré svého partnera připravit na možné výkyvy nálad.

 

Zdroje:

GRAY, Miranda. Cyklická žena, aneb, Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění. České Budějovice: OSULE, 2013, 263 s. : il. ; 22 cm. ISBN 978-80-905262-2-8.

GRAY, Miranda a Monika KITTOVÁ. Rudý měsíc: jak chápat a používat tvůrčí sexuální a spirituální dary menstruačního cyklu. Praha: DharmaGaia, 2011, 220 s. : il. ; 20 cm. ISBN 978-80-7436-017-6.

Vědma nebo panna. Poznejte čtyři fáze menstruačního cyklu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!