Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Resuscitace kojence / foto: shutterstock

Tichý a zákeřný zabiják kojenců jménem SIDS

SIDS (sudden infant death syndrome) nebo-li syndrom náhlého úmrtí kojence je stav, kdy u naprosto zdravého a prospívajícího miminka dojde k zástavě dechu.

V naší zemi umírá na SIDS několik desítek kojenců ročně. Vyšetření bývají negativní, nikdy se neprokáže konkrétní příčina, proč k zástavě dechu došlo. Je možná souvislost s jinými geneticky podmíněnými nemocemi, které mohou stát za rozvojem SIDS. Jde například o některá metabolická onemocnění. Bohužel SIDS v těchto případech zaútočí dříve, než se některá z těchto chorob vůbec stačí projevit.

Bolest nad ztrátou dítěte
Bolest nad ztrátou dítěte – Zdroj: Shutterstock.com

Mezi nejohroženější patří miminka do šesti měsíců věku, ale výjimkou nejsou ani o pár měsíců starší. Nejčastěji se SIDS projeví mezi druhým a čtvrtým měsícem života kojence a útočí ve spánku. Statistiky také ukazují, že jsou ohroženější kojenci pocházející z dvojčat. Souvislost s kojením bývá rovněž často zmiňována, ovšem se neprokázalo, že by nekojená miminka byla častěji postižená SIDS.

Které faktory určují vyšší ohroženost kojence?

  • v rodině již zemřelo dítě na SIDS
  • spánek dítěte v poloze na bříšku
  • onemocnění plic
  • předčasně narozené dítě, u něhož může ve spánku docházet k apnoickým pauzám
  • vystavení kojence pasivnímu kouření
  • kouření či užívání drog ženy v těhotenství
  • přehřátá místnost, kde dítě spí

Je těžké předcházet něčemu, když nevíme, co konkrétně onu situaci způsobuje. SIDS je opravdu děsivý strašák rodičů. Dodržujme alespoň pár zásad, co se týče prevence.

Spící miminko
Spící miminko – Zdroj: Shutterstock.com

Prevence syndromu náhlého úmrtí

Miminko pokládejte v postýlce na záda. Pokud patří mezi kojence, kteří častěji ublinkávají, ukládejte ho do vyvýšené polohy. Před spaním odstraňte z postýlky polštáře, plyšové hračky, které by mohly mít za následek ztížené dýchání miminka. Postýlku umístěte nejlépe do ložnice, abyste byli dítěti nablízku a pořiďte tvrdší matraci. Doporučuje se používání dudlíku, který změlčuje spánek. Pokud ho však dítě odmítá, nenuťte jej. Zachovávejte v místnosti přiměřenou teplotu. Nekuřte v bytě. Pokud ve vaší rodině již dítě na SIDS zemřelo, oznamte tuto situaci lékaři. Pořiďte si monitor dechu.

Zachrání monitor dechu život dítěte?

Alarm monitoru se spustí už při 10vteřinové absenci dechu a často už hlasitý zvuk alarmu dítě probere k životu. Pokud se tak nestane, dítě viditelně nedýchá, je promodralé, okamžitě volejte záchrannou službu 155, prohlédněte ústní dutinu, zda neobjevíte zvratky, a začněte s masáží srdce a umělým dýcháním. Je to pro rodiče psychicky velice náročné, zvlášť pokud je u nastalé situace pouze jeden z nich, ale včasnou pomocí opravdu mohou svému miminku zachránit život. 

Zdroje: 

https://kartavyhod.drmax.cz/baby/clanek/sids-prevence
https://www.nutriklub.cz/clanek/syndrom-nahleho-umrti-kojence-sids
https://www.emimino.cz/encyklopedie/syndrom-nahleho-umrti-kojence/

Tichý a zákeřný zabiják kojenců jménem SIDS

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!