Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alergie / foto: shutterstock

Alergie na pyly – jak ji poznáte a jak se jí zbavit

Svědění očí, rýma, slzení. Jak poznáte alergii a co proti ní funguje?

S jarním obdobím vykvétá plno rostlin a stromů. Mnoho z nich ani běžným okem nezaznamenáme. Naše tělo, pokud si nedokázalo vytvořit účinné protilátky na některé alergeny, nás však upozorní.

Alergie na pyly
Alergie na pyly – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se projevuje pylová alergie

Pylová alergie se projevuje u mnoha lidí svěděním či pálením očí, slzením a rudnutím, kýcháním a svěděním v nose a na sliznicích, rýmou a někdy i celkovým snížením imunitního systému. Pokud u vás alergická rýma na plno propukne, můžete se cítit podobně, jako při chřipce – bolest hlavy, těla a kloubů, únava. U někoho se alergie může projevit i zhoršením dechu nebo kašláním. U jiných se objeví vyrážka na kůži.

Můžete se alergie zbavit?

Podle odborníků není možné se alergie zcela zbavit, alespoň ne ve chvíli, kdy už propuknou její projevy. Abyste neprokýchali většinu roku, můžete užívat různá antihistaminika, tedy léky, které projevy alergie potlačují a mírní. V lékárnách seženete dva typy. Mezi první patří léky jako Zyrtec, Analergin nebo Claritin. Opačným způsobem než antihistaminika pak působí Xyzal, který je v boji proti alergii účinnější. Nekoupíte však větší balení než na pár týdnů. Pokud chcete mít léky na delší období, je potřeba navštívit lékaře. Odborník určí, na jaké pyly jste alergičtí a podle toho vám dá předpis.

Léky na alergii
Léky na alergii – Zdroj: Shutterstock.com

Na alergii existují i různé spreje do nosu a krémy, které brání alergenům dostat se do našeho organismu. Nejsou však příliš účinné, proto jsou vhodné pouze u mírnějších alergických projevů.

Dlouhodobá léčba s pozitivními výsledky

Nejnovějším způsobem léčby alergie je tzv. imunoterapie. Tu samozřejmě nekoupíte v lékárně, ale je potřeba navštívit odborníka. Ten vám bude podávat pomocí očkování určité množství alergenu, kterému se vaše tělo bude přizpůsobovat. Jak se bude dávka alergenů zvyšovat, přestane postupně vaše tělo reagovat na alergeny přecitlivěle. Je to velký krok k tomu, zbavit se projevů pylové alergie napořád. Nepůjde to však najednou a je potřeba připravit se na dlouhodobou léčbu.

 

Zdroj:

https://www.benu.cz/jak-se-zbavit-alergie

 

Alergie na pyly – jak ji poznáte a jak se jí zbavit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!