Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest hlavy / foto: shutterstock

Když vám imunita začne ničit mozek

Roztroušenou sklerózu popsal jako samostatnou nemoc už v roce 1868 Jean-Martin Charcot. Bohužel postihuje i velmi mladé a perspektivní – nejčastěji se první příznaky objeví ve věku 20-40 let.

Postižené nervové spojení

Roztroušená skleróza patří mezi autoimunitní onemocnění. To znamená, že imunita začne napadat buňky vlastního těla. V případě roztroušené sklerózy imunita napadá obaly nervových vláken, tzv. myelinové pochvy. Tyto pochvy umožňují rychlý přenos nervových vzruchů. Zničením pochev dojde ke zpomalení vzruchů, zániku nervových spojení nebo i neuronů. V mozku pak vznikají ložiska postižená zánětem, která se nazývají plaky. Jde o nefunkční mozkovou tkáň připomínající jakousi jizvu.

Mozková spojení
Mozková spojení – Zdroj: Shutterstock.com

Viróza, ale také genetika a stres

Nikdo ještě přesně nezjistil, kde se tzv. RS bere. Zajímavé je, že roztroušení skleróza se vyskytuje tím častěji, čím severněji na zemi člověk žije. Říká se, že autoimunitní zánět bývá odstartován nějakou malou virózou (např. chřipkou). Je možné, že na severu dostatečně nezaměstnáváme náš imunitní systém, protože máme neustále příliš uklizeno. Také je tu riziko genetických dispozic. Odpověď lze hledat také ve zvýšeném životním tempu a stresu.

Projevy roztroušené sklerózy

Vzhledem k tomu, že jde o nemoc mozku, může samozřejmě napadnout jakoukoli mozkovou funkci. V počátcích jde však nejčastěji o brnění, pálení nebo jiné nepříjemné vjemy na těle. Mohou nastat poruchy zraku, poruchy rovnováhy, poruchy artikulace řeči, dále např. inkontinence moči, průjem, zácpa, svalové křeče nebo slabosti, deprese, únava, nestabilní nálada, poruchy erekce a jiné postižení funkcí, které jsou řízeny mozkem. Tyto poruchy se mohou postupně nebo skokovitě zhoršovat v závislosti na tybu RS.

Lidský mozek
Lidský mozek – Zdroj: Shutterstock.com

Léčba není jednoduchá

Neurolog nejdříve odebere anamnézu, tj. zjistí všechny vaše potíže a vaše zázemí. Poté následuje sled mnohých vyšetřovacích metod, včetně CT a odebrání mozkomíšního moku. Pokud neurolog potvrdí RS, dochází pacient pravidelně na kontroly a dostává léky. Bohužel se jedná o onemocnění nevyléčitelné, nicméně léčitelné. Podává se mnoho léků, které dokážou snížit riziko zhoršení nebo návratu autoimunitního zánětu do mozku. Kromě chemoterapie a kortikoidů existuje také biologická léčba. Někdy se pacient neobejde bez kombinace léků. Roztroušená skleróza krátí pacientovi život v průměru o 10-15 let.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Roztrou%C5%A1en%C3%A1_skler%C3%B3za

https://nemoci.vitalion.cz/roztrousena-skleroza/

 

Když vám imunita začne ničit mozek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!