Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krásná běžkyně / foto: pixabay.com

Jak během podzimu nepřibrat na váze?

Listy mění barvu a opadávají, rána jsou chladná, počasí sychravé. Zatímco v létě jsme byli plni energie a podnikali jsme hromadu věcí, teď na nic nemáme náladu a nejradši bychom čas trávili pěkně v teple doma. Kromě toho, že nám to na náladě zrovna nepřidá a budeme znudění, projeví se to nicnedělání také na váze. Co s tím? Jak během podzimu nepřibrat?

I podzim patří k našemu životu

Nedá se nic dělat, celý rok prostě nemůže být krásné počasí. I podzim má ale své kouzlo, listy září nejrůznějšími barvami, opadávají, děti sbírají kaštany, zvířátka si dělají zásobu na zimu. Taková procházka do lesa nás dokáže nabít energií na několik dalších dní. Musíme se k ní ale odhodlat.

Zásoby si dělá i naše tělo

V létě jsme se hýbali, jedli jsme lehká jídla, protože jíst v letních pařácích knedlo, zelo, vepřo, to se prostě nedá. Na podzim ale i naše tělo vycítí, že se blíží zima a začne si dělat zásoby na horší časy. Co kdyby pak dostatek živin nemělo? Pradávné instinkty prostě nejde ošálit. Když k tomu přičtete ještě ponurou náladu, stres a nicnedělání, je na kila navíc zaděláno. Jak nepřibrat na váze?

Tip číslo jedna: Začněte u jídelníčku

Nejen my ženy si pokládáme otázku, jak jíst, abych nepřibírala, jak si váhu pak udržet a jak netloustnout. Cesta k tomu není jednoduchá, chce to pevnou vůli a zdravý a vyvážený jídelníček. Odpustit si musíme každodenní zákusek nebo sušenku ke kávě, zapomenout musíme na přejídání i konzumaci hotovek nebo polotovarů.

Náš jídelníček by měl být bohatý a barevný, své místo na něm má čerstvé ovoce a zelenina, libové maso, ořechy, semena, mléčné výrobky, ryby, mořské plody a další zdravá jídla. Na podzim jsou fajn i teplé a sezónní potraviny, které vás zahřejí. Co třeba dýňová polévka nebo zázvorová omáčka?

Tip číslo dva: Hlídejte si poměr živin

Když už jsme u toho jídelníčku, nestačí jen jíst zdravá jídla, důležité je pohlídat si i poměr základních živin, bez kterých se naše tělo neobjede. Pro správné fungování potřebuje nejen vitamíny a minerály, ale i cukry, tuky a bílkoviny ve správném poměru. A tady je právě ten problém. Snad ve všem, co jíme, je alespoň trochu cukru. Samo o sobě se nám nezdá, že bychom ho konzumovali nějak moc, když ale sečteme cukr ze všeho, co sníme, nestačíme se divit.

Kdo nechce na váze přibírat a chce se dobře cítit, by měl příjem cukru snížit na minimum. Tělo ho sice využívá jako zdroj energie, když mu ale dojde, sáhne jinam, konkrétně do tukových zásob, které začne spalovat. Vy se zbavíte tukových polštářků, které vám tolik vadí, udržíte si váhu a budete spokojenější se svým tělem.

Když něco uberete, čím to nahradit? V případě, že snížíte příjem sacharidů, není nic lepšího, než je nahradit kvalitními proteiny a zdravými tuky.

Tip číslo tři: Hýbejte se

Riziko obezity je v dnešní době čím dál vyšší, na vině je každodenní stres, vysedávání u počítače nebo televize. Zatímco naši předci byli pořád v pohybu, my trávíme čas sezením, máme dokonce často i sedavé zaměstnání. Pohybu máme málo a pak si klademe otázku, co dělat, abych nepřibrala. Naši předci věděli, jak na to.

Pohyb by měl být přirozenou součástí našeho každodenního života, není ale třeba hned vyrážet do posilovny. Vydejte se každý den na 30minutovou svižnou procházku, jděte si zaplavat, zatancovat nebo si udělejte projížďku na kole.

Víte, že mezi zdravotní rizika spojená s obezitou patří nejen srdeční a cévní onemocnění jako je vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční nebo neprůchodnost tepen dolních končetin, ale i metabolická onemocnění jako cukrovka 2. typu?

Tip číslo čtyři: Dopřejte si dostatek spánku

Spánek jde ruku v ruce nejen s regenerací, ale i udržením hmotnosti nebo hubnutím. Kdo se pořádně nevyspí, tomu nebude správně fungovat ani metabolismus, tělo nebude moci zpracovat bílkoviny tak, jak potřebuje. Dostatek kvalitního spánku tak je naprostým základem.

Tip číslo pět: Nezapomínejte ani na pitný režim

Taky bojujete s tím, abyste za den vypili dostatek tekutin? Nejste v tom sami. Ideální je mít po ruce neustále sklenici s vodou nebo šálek s neslazeným čajem. Projeví se to nejen na zdravějším vzhledu vaší pokožky, nebudete ani tolik unavení, a dokonce můžete zvýšit i svůj energetický výdej. Správný pitný režim totiž zrychlí metabolismus a tělo bude kalorie pálit rychleji.

Na slazené minerálky a džusy ale zapomeňte, dejte přednost čisté vodě, slabě mineralizované vodě nebo neslazenému čaji.

Jak během podzimu nepřibrat na váze?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!