Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bílé zuby / foto: shutterstock

Zkažené zuby nikomu nesluší. Jakých chyb se při péči o chrup vyvarovat?

Usmát se a udělat někomu den krásnější – to bychom měli zkoušet dnes a denně. Pokud vám v tom zabraňují zkažené zuby nebo zvyšující se riziko tohoto problému, dejte si pozor na několik chyb, jež chrupu škodí.

Používání jednoho kartáčku stačí

Abyste předcházeli zkaženému chrupu čili zubním kazům, paradontóze a dalším negativním scénářům, jež se mohou v ústech člověka udát, svou každodenní zubní hygienu zpestřete o další zubní kartáčky a pomůcky. Jeden běžný kartáček skutečně nestačí, s jeho pomocí bude ošetřeno pouze kolem šedesáti procent zubního povrchu. Zbývají však také mezizubní prostory a ty s jedním jediným kartáčkem opravdu nevyčistíte.

Správné čištění zubů
Správné čištění zubů – Zdroj: Shutterstock.com

Mezizubní kartáčky jsou tedy další součástí vaší zubní výbavy, ke které také přidejte takzvaný jednosvazkový kartáček pro vyčištění míst, na která je hlavice běžného kartáčku příliš velká.

I přes krvácení

Řada lidí dělá tu chybu, že s čištěním zubů přestává v okamžiku, kdy se spustí krvácení dásní. Většinou k tomu dochází v okamžiku, kdy se do hry dostane mezizubní kartáček. Mluvíme však o běžnosti, nikoliv o výjimce, se kterou byste museli k zubaři. Krvácení dásní vyplývá z podráždění tkání a z důvodu toho, že je pod nečištěným povrchem překrvená.

Krásné zuby vyžadují péči
Krásné zuby vyžadují péči – Zdroj: Shutterstock.com

Jak dojde k odstranění příčiny podráždění, dáseň se zhojí a po několika dnech vytrvalé pečlivosti už krvácení nebudete muset řešit.

Jak zjistit, že jsou zuby dokonale vyčištěny?

V případě, že si nejste jistí tím, jestli jsou nebo nejsou zuby dokonale vyčištěné, existuje několik metod, jak to zjistit. Nápomocný může být nejen váš jazyk, se kterým, když přejedete po zubech, neucítíte nic než hladkost. Existují však i tablety pro indikaci zubního plaku (běžně k zakoupení v lékárnách) nebo chytré elektronické kartáčky, které spolupracují s aplikací odhalující, jak pečlivě nebo letmo jste zuby čistili.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/zuby-kaz-zdravi-nemoci-zanet.A220405_091914_zdravi_pet

Zkažené zuby nikomu nesluší. Jakých chyb se při péči o chrup vyvarovat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!