Nad květákem vede
Zelený zázrak jménem brokolice pochází z oblasti Středomoří. I když v kuchyni spadá do stejné kategorie jako květák, možná jste ani nevěděli, že právě v porovnání s ním má o mnoho více vitamínů. Ve světě i u nás má brokolice docela velkou oblibu. Tkví to především v tom, že je možné připravit ji opravdu na mnoho způsobů. Hodí se pro lidi, kteří se chtějí stravovat dietně a zdravě. Perfektně se ale svojí chutí hodí i jako doplněk k těžším jídlům. Brokolicí ve své stravě zkrátka nic nezkazíte, naopak mnohé získáte.
Bohatá na vitamin C i na síru
Brokolice je chuťově výborná jak syrová, tak i vařená. Za syrova si samozřejmě uchová více vitamínů. Je mimořádně bohatá na vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, kyselinu listovou, betakaroten, hořčík a dále draslík a vápník. Velkým kladem je také fakt, že má velké množství vlákniny a dobře vás zasytí. Právě proto je velmi oblíbená i ve stravě sportovců a kulturistů. Brokolice je také jedinečná svým množstvím obsažené síry, která dokáže posílit střevní sliznici a předchází vzniku zánětů. Díky tomu přispívá k eliminaci nádorů tlustého střeva a žaludku.
Brokolici v kombinaci se sýrem neodoláte
Jak už jsme si řekli, brokolice je příbuzná s květákem, ale i například s kapustou. Proto se může používat do podobných receptů. Způsobů, jak brokolici připravit, je opravdu mnoho. Naprosto dokonalá je v kombinaci s různými druhy sýrů. Výborná je také se slaninou, šunkou, kuřecí masem a podobně. Nejznámější je rozhodně ve své zapečené variantě s bramborami a sýrem nebo také v omáčce na těstoviny. Velmi oblíbeným jídlem, na který nedá spousta lidí dopustit, je brokolicová polévka se smetanou, česnekem a opečenými krutonky. U receptů s brokolicí se zkrátka meze fantazii nekladou. Velkou výhodu je, že ji můžete podávat i jako přílohu, ale také jako předkrm či hlavní jídlo. Díky tomu, jak je výživná, je velmi oblíbená i u vegetariánů.
Zdroj:
https://www.dobrakondice.cz/clanek/vyziva/kvetak-nebo-brokolice
Brokolice versus květák: Která zelenina je výživnější?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!