Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sport a vozíčkář / foto: shutterstock

Jak můžete získat příspěvek na zvláštní zdravotní pomůcku

Některé speciální zdravotní pomůcky nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, avšak můžete si o ně zkusit požádat u krajské pobočky úřadu práce.

Speciální zdravotní pomůcky typu schodolez, invalidní vozík, schodišťová sedačka, vodící pes nebo příspěvek na auto pro imobilní osobu nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, lze na ně však zažádat o příspěvek.

Jak požádat o příspěvek na zvláštní zdravotní pomůcku

Žádost o příspěvek na zvláštní zdravotní pomůcku si můžete podat u krajské pobočky Úřadu práce ČR. Způsob podání si můžete zvolit. Můžete využít datovou schránku, elektronický email s uznávaným elektronickým podpisem, žádost zaslat poštou nebo písemnou žádost odnést osobně na zmíněné pracoviště.

Žádost o příspěvek
Žádost o příspěvek – Zdroj: Shutterstock.com

Co musím splňovat, abych příspěvek dostal?

Přiznání příspěvku na zvláštní zdravotní pomůcku se řídí zákonem 329/2011 Sb. Na základě tohoto zákona se odůvodňuje a posuzuje zdravotní stav žadatele a to navazuje na přiznání příspěvku. Stanovení výše přiznaného příspěvku potom vychází hned z několika aspektů. Rozhoduje cena pomůcky, finanční situace žadatele a další. Vše je srozumitelně vypsáno na webových stránkách MPSV.

I o příspěvek na vozidlo lze žádat
I o příspěvek na vozidlo lze žádat – Zdroj: Shutterstock.com

Mohu se proti zamítnutí odvolat?

Pochopitelně ano. Ve vyrozumění budete informováni, že máte zákonnou lhůtu pro vyjádření nebo pro odvolání. Tady se sluší říct, že zamítnutí žádosti se bohužel dějí a to v poměrně velkém měřítku. V mnoha případech vychází kompetentní orgán v posuzování žádostí čistě jen z ustanovení zákona, z jednotlivých odstavců tohoto zákona a jeho novelizací a z diagnostikovaného označení onemocnění, nikoli z aktuálního zdravotního stavu žadatele.

Chce se to prostě nedat. Podávat odvolání a v případě zamítnutí i po odvolání žádost podat opakovaně s dalšími doplněnými lékařskými zprávami.

Je to úřední mašinerie, která není nijak příjemná, nicméně mnoho žadatelů potřebnou zdravotní pomůcku díky žádosti získá.

 

Zdroj:

https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-zvlastni-pomucku

 

Jak můžete získat příspěvek na zvláštní zdravotní pomůcku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!