Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tvaroh k večeři / foto: shutterstock

Tvaroh je ideální potravina pro dietu i kondiční cvičení

Hledáte potravinu, kterou je vhodné sníst před spaním? Vyzkoušejte tvaroh, který možná máte doma, ale využíváte ho pouze k pečení koláčů. Tvaroh je totiž potravina doporučovaná při dietě a kondičním cvičení.

Klíčová je látka zvaná kasein

Tvaroh je bohatý na bílkovinu zvanou kasein, která je známá tím, že ji tělo tráví pomaleji než ostatní druhy bílkovin. Pomalejší trávení vyvolává pocit sytosti, díky čemuž se večer snadno vyhnete dalšímu přecpávání. Tvaroh je tedy ideální volbou pro lidi, kteří drží dietu. Současně je tato potravina oblíbená i mezi sportovci, protože po večerním tréninku pomáhá nabrat svalovou hmotu během spánku. Nevýhodou konzumace tvarohu před spaním je ovšem právě jeho náročnější stravitelnost, což nemusí každému vyhovovat. Pokud tedy chcete tvaroh večer vyzkoušet, doporučuje se začít s jeho malými dávkami.

Oblíbené brambory s tvarohem
Oblíbené brambory s tvarohem – Zdroj: Shutterstock.com

Další důležité benefity této superpotraviny

Jak už jsme naznačili, tvaroh je velmi bohatý na bílkoviny. Dále obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, jako je vitamín A, C, D, E, B6, B12, riboflavin, thiamin, kyselinu listovou a v malé míře i betakaroten. Jedná se tedy o superpotravinu, která urychluje metabolismus a zajišťuje čištění trávicího traktu. Okyseluje totiž obsah střev, čímž se ničí nežádoucí mikroby uvnitř trávicího traktu a zlepšuje se také pravidelná stolice. Díky vysokému obsahu vápníku také chrání před osteoporózou, zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů, dodává výživu kloubům, zubům a snižuje vysoký cholesterol v krvi.

Krásnější pleť i hebké vlasy díky tvarohu
Krásnější pleť i hebké vlasy díky tvarohu – Zdroj: Shutterstock.com

Nehodí se pouze do buchet

Tvaroh se nejčastěji používá jako náplň do buchet, koláčů, palačinek a dalších moučníků. Konzumovat ho ale můžete také například se zeleninou, jako jsou okurky, ředkvičky, paprika, cibule, česnek apod. Výborný je také jako základ pomazánek, kde společně s kořením a bylinkami dokáže vykouzlit skutečně velkou pochoutku. Tvaroh lze také přidat do hlavních jídel. Výtečné jsou třeba vařené brambory s tvarohem či tvarohové karbanátky. Ozvláštnit jím můžete i francouzské brambory či míchaná vajíčka.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/recepty/tvaroh-v-kuchyni-buchty-kolac-cheesecake-pomazanky.A220330_150123_recepty_job

 

Tvaroh je ideální potravina pro dietu i kondiční cvičení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!