Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlhkost zdiva / foto: shutterstock

Vlhkost v domě ničí stavbu i vaše zdraví. Pomůže sanace zdiva

U starších rodinných a bytových domů, ale někdy překvapivě rovněž u novostaveb dochází k situaci, kdy vás jako majitele začne sužovat zvýšená vlhkost v interiérech.

Příliš vlhké zdivo v domě může nadělat velkou neplechu, a to jak na samotné stavbě, tak i na vašem zdraví. Proto je nutné přistoupit k razantním krokům. Jedním z účinných opatření je profesionální sanace zdiva.

Co se může stát, když potíže neodstraníte?

V momentě, kdy zvýšenou vlhkost v domě neodstraníte, hrozí, že se postupně začne zhoršovat stav zdí nemovitosti. Logicky pak přichází na řadu problém s životností objektu, která se může výrazně zkrátit. Na stěnách se zvenčí i zevnitř začnou tvořit plísně a praskliny, což sníží i estetickou hodnotu.

Vysoká vlhkost v domě má dále stinnou stránku z hlediska vašeho zdraví. Dlouhodobé působení vlhkosti přináší zdravotní komplikace. Zejména se jedná o dýchací obtíže. Zvyšuje se pravděpodobnost, že dříve či později začnete mít astma. Kromě zhoršeného dýchání obvykle přichází na řadu i bolesti hlavy, vlhko má negativní vliv na klouby a kosti, ale rovněž na krevní tlak. 

Oprava vlhkého zdiva

Jaké jsou možnosti sanace?

Když už se rozhodnete se špatným stavem domu něco dělat, je efektivním řešením sanace zdiva. Dá se provést hned několika způsoby. Tradičním postupem je podřezání zdiva. Využívá se k tomu řetězová pila, modernější a méně pracnou variantou je pak využití diamantového lana. Zde je výhodou, že metodu lze aplikovat pro jakýkoliv typ zdiva, zatímco obyčejná řetězová pila je vhodná hlavně pro zděné stavby.

V poslední době se však stále častěji volí chemická injektáž zdiva, kdy se využívají hlavně silikonové a silikátové prostředky, jejichž nanesením do navrtaných míst zdivo velmi rychle ztrácí svoji nadměrnou vlhkost a dostává se do mnohem lepšího stavu.

K tomuto článku není otevřena diskuze