Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Elektronický podpis / foto: shutterstock

Jak fungují elektronické podpisy?

Elektronický podpis je jakýmsi kvalifikovaným certifikátem, jenž ochraňuje dokument na straně odesílatele i příjemce. Lze jím podepisovat a šifrovat elektronickou poštu. E-podpis se doporučuje všude tam, kde se skrz email zasílají citlivé dokumenty.

Neproniknutelná ochrana

Elektronický podpis skládající se z veřejného a soukromého klíče unikátním způsobem zapečetí dokument. Soukromý klíč používá majitel, jenž si certifikát k elektronickému podpisu pořídil. S jeho pomocí zašifruje dokument. Druhá strana po obdržení veřejného klíče dokument otevře, a zároveň si může ověřit identitu odesílatele či změny v dokumentu od posledního podpisu.

Elektronický podpis

Kde zřídit?

Certifikát k elektronickému podpisu si zřídíte buď u oficiální certifikační autority, nebo u tzv. externí registrační autority. Elektronický podpis software funguje prostřednictvím aplikace a připojení k internetu. Komunikace se serverem je chráněna HTTPS a SSL protokoly.

Pro jaký podpis se rozhodnout?

Digitální podpis patří k pokročilým a bezpečným typům e-podpisů, u nichž je možné používat vícefaktorové ověření. Součástí dokumentu je unikátní digitální certifikát, jenž je zašifrován, čímž zvyšuje jeho nezpochybnitelnost, integritu a autenticitu. Biometrický podpis tablet kombinuje několik parametrů, jimiž jsou doba, rychlost, zrychlení a tlak na podpis. To je zachycováno pomocí podpisové podložky, dotykové obrazovky, stylusu nebo prstu. Jmenované charakteristiky jsou v podpisu zašifrovány hashem. Díky tomu lze prokázat jeho pravost.

Ověřeno více jak 10 miliony podepsaných dokumentů

Vsadíte-li na českou platformu pro elektronické podpisy, nebudete litovat. Má vlastní cloud a více jak 10 let zkušeností. Elektronický podpis je zdarma, má jednoduché a univerzální použití, které je vhodné jak pro velké korporace, tak pro běžné domácnosti.

K tomuto článku není otevřena diskuze