Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fotbal / foto: EFKS / Shutterstock.com

Mistrovství světa ve fotbale 2022 – jaké jsou zvláštnosti turnaje v Kataru

Nadcházející mistrovství světa ve fotbale, které se odehraje v Kataru, bude v mnoha ohledech zvláštní. To, že bude bez české účasti, je tak nějak normální, ale v dalších aspektech má mnoho specifických odlišností, které z něj dělají jedinečnou a pro některé možná i bizarní událost.

Nadcházející mistrovství světa ve fotbale, které se odehraje v Kataru, bude v mnoha ohledech zvláštní. To, že bude bez české účasti, je tak nějak normální, ale v dalších aspektech má mnoho specifických odlišností, které z něj dělají jedinečnou a pro některé možná i bizarní událost. Turnaj se totiž odehraje zcela mimo obvyklý termín, zároveň půjde o nejkratší fotbalové mistrovství světa od roku 1998. Největší kuriozitou je pak samotná pořadatelská země - jde o prvního pořadatele z arabských zemí a zároveň o zemi s nejméně obyvateli v historii fotbalových světových šampionátů.

Třímilionový Katar přivítá na 1,5 milionu návštěvníků. Proto samotné pořadatelství mistrovství světa ve fotbale 2022 budí kontroverze, které jsou umocněny mnoha otazníky ohledně udržitelného rozvoje – Katar vybudoval několik zcela nových stadionů s kapacitou 40 000 a více míst, pro které zcela jistě nebude mít využití. Další kapitolou je dodržování lidských práv, jak na straně obyvatel této bohaté země, tak na straně pracovníků, kteří přijeli pomoci s budováním infrastruktury. Mnoho z nich čelilo zcela nevhodným pracovním podmínkám, krutému zacházení a jsou doloženy případy, kdy nedostali za svou práci zaplaceno.

Mistrovství světa ve fotbale poprvé v listopadu a prosinci

Turnaj začne v neděli a skončí o 29 dní později v den katarských svátků, což z něj dělá nejkratší mistrovství světa od roku 1998 a rozšíření na 32 týmů. Datum finále, 18. prosince, bylo známo od 19. března. Tím, že soutěž začíná 20. listopadu, zkracuje FIFA jeho obvyklou délku o tři dny.

Připomeňme, že světová fotbalová organizace se po dlouhých měsících sporů, zejména s evropskými ligami, rozhodla přesunout mistrovství světa do zimy kvůli velmi vysokým letním teplotám v Kataru.

Stadiony pro mistrovství světa ve fotbale 2022

Světový šampionát bude hostit osm stadionů. Předtím, než byla země vybrána jako pořadatel mistrovství světa, zde byl pouze jeden stadion.

  • Dauhá, Khalifa International Stadium (40 000 míst): jediný stadion v zemi, který byl postaven (v roce 1976) dlouho předtím, než Katar získal na konci roku 2010 pořadatelství mistrovství světa, byl v roce 2017 zrekonstruován a jeho dva nové oblouky nabízejí mnohem modernější architekturu.
  • Al-Khor, stadion Al-Bayt (60 000 míst): tento stadion, postavený asi 50 km severně od Dauhá, je pro fanoušky obtížně dostupný (pouze autobusem nebo taxíkem) a má tvar beduínského stanu. V úvodním zápase 20. listopadu se zde utká hostitelská země s Ekvádorem.
  • Al-Wakrah, stadion Al-Janoub (40 000 míst): Tvar tohoto stadionu byl inspirován trupy perlorodek, které se dlouho vyskytovaly na pobřeží Arabského poloostrova.
  • Dauhá, stadion Education City (40 000 míst): velmi snadno přístupný, jeho silueta má tvar diamantu. Kapacita stadionu se po turnaji sníží na polovinu, stejně jako u mnoha jiných stadionů.
  • Al Rayyan, stadion Ahmada Bin Aliho (40 000 míst): Na tento stadion, který se nachází v jednom z nejhistoričtějších měst země nedaleko pouště, vede speciální linka metra.
  • Dauhá, stadion Al-Thumama (40 000 míst): Design byl inspirován "taqiyah", tradiční pokrývkou hlavy mužů v regionu. Po skončení soutěže by na stadionu měla vzniknout sportovní klinika a hotel.
  • Dauhá, Stadion 974 (40 000 míst): Tento stadion byl postaven z kontejnerů a dalších recyklovaných materiálů. Po skončení turnaje bude zcela rozebrán. Lusail, stadion Lusail (80 000 míst): tento stadion se nachází ve městě speciálně vytvořeném pro tuto událost a bude hostit finále soutěže.

Nová technologie pro posuzování ofsajdu a ženy v roli hlavních rozhodčích

V letošním roce kromě bude videoasistentů rozhodčích (VAR) k dispozici také nový systém, který bude rozhodčím pomáhat. Půjde o senzor integrovaný do míče, který monitoruje polohu míče , dále 12 leteckých kamer: tyto kamery budou sledovat míč a až 29 datových bodů na těle každého hráče, vypočítají jeho přesnou polohu na hřišti a přenesou upozornění rozhodčím v místnosti VAR, kteří posoudí, zda je v ofsajdu. Tato nová technologie nebude automatickým rozhodčím, ale pomůckou pro rozhodčí.

Další novinkou je, že se v roli hlavních rozhodčích poprvé v dějinách mistrovství světa ve fotbale představí hned tři ženy. Francouzka Stephanie Frappartová je jednou z 36 sudích vybraných pro turnaj, který se koná v konzervativním státě Perského zálivu. Frappartová má na svém kontě řadu významných úspěchů – jako první žena rozhodčí řídila mužský Superpohár UEFA (srpen 2019), Ligu mistrů (prosinec 2020) a finále Francouzského poháru (květen 2022). Dalšími dvěma vybranými ženskými rozhodčími jsou Rwanďanka Salima Mukansangaová a Japonka Jošimi Jamašitaová.

Pravidla pro chování návštěvníků světového šampionátu v Kataru

Necelých osm týdnů před zahajovacím zápasem mistrovství světa ve fotbale 2022 zveřejnil organizační výbor obsáhlý dokument, v němž jsou uvedena katarská pravidla pro přivítání fanoušků, například pravidla oblékání, veřejného života a konzumace alkoholu.

Organizační výbor především připomíná, že místní kultura je konzervativní. Z tohoto důvodu prosíme návštěvníky, aby nosili oblečení, které zakrývá ramena a kolena. Ženy musí nosit dlouhé kalhoty nebo sukně a horní díl oblečení zakrývající hrudník a krk.

Pokud jde o alkohol, Katar jeho prodej za určitých podmínek povolil již dříve tento měsíc. Dokument výboru nám poskytuje další informace o konzumaci: pivo bude k dispozici pouze mezi 18:30 a 1:00 ve fanouškovských zónách, které mají kapacitu 40 000 lidí. V okolí stadionů je také povoleno prodávat a konzumovat pivo před a po zápasech, ale nesmí se vnášet do hlediště, a dodává, že opilství je přísně zakázáno.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 – jaké jsou zvláštnosti turnaje v Kataru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!