Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svět skřítků / foto: foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem autorky

Vezměte děti do kouzelného Skřítkova v Bechyni i v Českém Krumlově

Chystáte se na letní dovolenou po jižních Čechách a hledáte zajímavá místa, výstavy a muzea, která zaujmou i vaše malé děti? Pak byste neměli minout Skřítkov plný kouzelných malých bytostí.

První Skřítkov vznikl v Bechyni

První muzejní expozice pro malé i velké, Skřítkov, vznikl v lázeňském městě Bechyně. Najdete ho v Dlouhé ulici, čísle popisném 52. Tato expozice je stálá a její tvůrkyní je absolventka bechyňské keramické školy Veronika Vráblíková s rodinou. Krásné postavičky skřítků a víl tvoří ze speciální odlehčené hmoty a barví akrylovými barvami. Doplňované jsou šaty, které je dokonale promění nejen ve víly a skřítky, ale i trhovce, šlechtice, nebo dokonce slavné osobnosti. V Bechyni najdete např. Karla Gotta nebo Freddieho Mercuryho.

Zajímavostí je, že vlasy dělá paní Vráblíková svým postavičkám ze skutečných vlasů. Pro materiál to nemá daleko. Je totiž kadeřnice, a tak spojí úklid a tvorbu dohromady a vznikne krása, která nadchne děti i dospělé.

Zábava pro malé i velké návštěvníky
Zábava pro malé i velké návštěvníky – foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem autorky

Novinka v Českém Krumlově

Nedávno byla otevřena expozice Skřítkov i v Českém Krumlově. Nachází se na krásném místě u zámeckých schodů a svým zajímavým historickým interiérem budova dokonale dokresluje svět maličkých postaviček. My jsme se byli ve Skřítkově podívat i s dětmi a mohu potvrdit, že je naprosto okouzlující.

Hned u vstupu vás uchvátí vodní svět, kde nechybí kromě ryb ani vodní víly a vodník. V chodbičce si můžete prohlédnout vitrínu se slavnými osobnostmi, např. princeznu Dianou nebo Karla Schwarzenberga. V další místnosti se propadnete do světa šlechty i chudých lidí, a to je teprve začátek. Ve sklepních místnostech váš čeká středověký trh doplněný zvukovými efekty. Rozesmálo nás, když jsme se sklonili nad jeden mini-stánek se zelím a z reproduktoru se ozvalo: „Nekupuješ, neočumuj!“ Vrcholem pak byla místnost, kde malí Pidimajzlíci kutali zlato.

Svět skřítků
Svět skřítků – foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem autorky

Pro děti je nachystána i jednoduchá soutěž – kvíz, který si prověří jejich pozornost. Za správné vyplnění dostanou malou sladkost.

 

Zdroj:

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/skritkov-bechyne

https://www.skritkov-bechyne.cz/

 

Vezměte děti do kouzelného Skřítkova v Bechyni i v Českém Krumlově

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!