Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kam vycestovat? / foto: shutterstock

Bizarní pravidla společenské etikety – v Mexiku musíte všude chodit pozdě a v Jordánsku nesmíte dojídat

Jiný kraj, jiný mrav. Pokud rádi cestujete, raději se přesvědčte, že máte pravidla společenského chování dané země v malíčku. Někde totiž můžete zdánlivě obyčejnou věcí vyvolat pěkný poprask.

Poznávat cizí země a jejich obyvatele je dozajista vzrušující. Když ale přijde na společenskou etiketu, může takové poznávání připomínat průchod přes minové pole. Tak pozor na to, kde budete krájet chléb, chodit včas nebo zvedat palec coby uznání.

Krájení chleba

Italové jsou známí nejen pro těstoviny a pizzu, ale také skvělé a křupavé pečivo. A proto je téměř urážkou, když chléb v Itálii krájíte obyčejným nožem. Zakládají si totiž na tom, že chléb se dá snadno lámat rukama.

Italská kuchyně má své zvyklosti
Italská kuchyně má své zvyklosti – Zdroj: Shutterstock.com

Dojídání

Máte ve zvyku dojídat celou porci, abyste dali najevo, že vám chutnalo? V Kambodži, Egyptě, Jordánsku nebo na Filipínách tím hostitele přivedete do rozpaků, jelikož si bude myslet, že vám nedopřál dost jídla.

Pití

Pokud vám někdo v Koreji nabídne nápoj, nezapomeňte ho přijmout oběma rukama a při napití otočit hlavu. Vyjádříte tím respekt.

Korea je zvláštní v mnoha směrech
Korea je zvláštní v mnoha směrech – Zdroj: Shutterstock.com

Palec nahoru

Vztyčený palec je u nás symbolem souhlasu nebo dobře odvedené práce. V Řecku, Íránu a Sardinii je ale toto gesto synonymem našeho zvednutého prostředníčku.

Objímání

Francouzi jsou považovaní za romantický národ. Kupodivu je pro ně ale objímání intimnější než líbání. Proto se při setkání na veřejnosti přátelskému objetí raději vyhněte a místo toho protějšku věnujte dva polibky na tvář.

Ve Francii raději líbejte než objímejte
Ve Francii raději líbejte než objímejte – Zdroj: Shutterstock.com

Žluté květiny

Ve Francii ještě zůstaneme, ostudu byste si totiž mohli uříznout i květinami. Pokud chcete dámě udělat radost, nikdy jí nenoste chryzantémy, ty jsou zde považované za pohřební květiny. Vyhnout byste se měli i jakýmkoliv žlutým květům, ty jsou zase symbolem nevěry.

Časný příchod

Mañana, aneb zítra je taky den. Tímto heslem se řídí nejen Španělé, ale i Mexičané. A tak pokud jste v Mexiku někam pozvaní, nemusíte se stresovat s časem, půlhodinové zpoždění je považované za normu. Naopak přijít dřív nebo přesně načas je považováno za neslušnost.

 

Zdroje:

https://g.cz/12-zvlastnich-pravidel-spolecenske-etikety-v-cizine-kde-je-slusne-srkat-a-kde-neslusne-krajet-chleb/

https://www.rd.com/list/strange-foreign-etiquette-rules/

https://omotgtravel.com/travel-tips/unusual-etiquette-rules-around-the-world/

Bizarní pravidla společenské etikety – v Mexiku musíte všude chodit pozdě a v Jordánsku nesmíte dojídat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!