Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejšílenější rituály: teče při nich krev proudem

Jiný kraj, jiný mrav. Některé kultury i národy však mají takové zvyky, ze kterým mnohým z nás tuhne krev v žilách...

Na Sumatře frčí špičáky
Na první pohled to na ostrovech Mentawaian vypadá jako v ráji... Ne vždy se tam ale člověk tak cítí. Hlavně místní ženy si občas užijí pořádné „peklíčko“.

Řeč je o prazvláštní zkrášlovací metodě, kterou provádějí mladým dívkám místní šamani – jde o takzvané řezání zubů. Ovšem spíš by se dalo říci „tesání“ zubů, protože postup, jakým starci pracují, má s naším evropským zubařem pramálo společného.

Šaman nejdříve dívce opiluje zoubky kamenem, pak ranami láme hrany zubů, až se z nich stanou špičaté pahýly, které připomínají chrup žraloka. Zdejší dívky se podrobují těmto drastickým rituálům, protože věří, že s ostrými zoubkami budou více žádoucí.

Navíc pověra tvrdí, že žena s ostrými zuby bude mít krásný a vyrovnaný život. S takovou vidinou není divu, že „tesání zubů“ podstupují dívky i dnes, kdy je tato procedura dobrovolná.

Obřízka ženská...
Narodit se v Ugandě...a (téměř) zemřít... Obzvláště pokud jste žena. Zdejší tradice totiž velí, aby všechny ženy byly obřezané. Při tomto rituálním zákroku se mladé dívce odřízne klitoris, který je chápán, jako „malý penis“ tudíž pokud ho žena má, není pravou ženou. Odejmutím této „přebytečnosti“ se dívka stává stoprocentní ženou.

Podle staré tradice je obřízka dobrá, protože pak je žena věrnější. Otázkou ovšem je, kolik dívek tuto podivnou „operaci“ přežije. K zákroku totiž často dochází v primitivních podmínkách, kde je nedostatek hygieny. Není divu, že spousta obřezaných krásek pak zemře na infekci či vykrvácí.

Obřízka mužská...
Pokud jste muž, tak určitě buďte rád, že jste se nenarodil v Jižní Africe. Tam se totiž obřezávají i muži.

Rituál spočívá v tom, že je chlapci oholena hlava. Mládežník pak musí vykročit na zvláštní pouť do hor, kde je už předem připravena chatrč, kde bude spočívat spolu se svou rodinou. Tam kroužek příbuzných prožije několik týdnů.

Samotná obřízka je celkem rychlá záležitost. Předkožka je chlapci odstraněna tupým nožem a obřezaný je pak ponechán o samotě. Až chlapec nabere síly, může se vrátit do chatrče. Ovšem nesmí pít ani jíst do té doby, než se mu rána zahojí.

Podle místních novin je obřízka nebezpečná a spousta obřezaných je pak následně kvůli zanícené ráně, infekci či otravě krve hospitalizována v nemocnici.

Krvavý rituál
Na ostrovech Papua - Nová Guinea to občas vypadá jako v řeznickém krámku. Speciálně v den, kdy se koná „zasvěcování mužů“, tu teče krev doslova proudem.

Stará pověra tvrdí, že muž, který neprojde tímto krvavým rituálem, je odsouzen tomu, že bude nešťastný po celý zbytek života. A tak si spousta chlapíků raději trochu vytrpí, než by riskovala naprostou zkázu.

Ještě než muž či chlapec podstoupí tento rituál, musí být co nejdéle z domu od své matky, aby se očistil od „ženské energie“. Pak jsou chlapíkovi zavedeny do krku dva dřevěné bodáky, které ho donutí se pořádně vyzvracet. Stejně drasticky je vyčištěn i jeho nos, kdy šaman mu do nosních dírek surovým způsobem vpraví podivnou bylinu, která způsobí rozsáhlé krvácení.

A na závěr? Šaman uchopí šíp a bodá ho muži do jazyku (který je považován za symbol ženství) tak systematicky, až se z něho spustí krev.

Zkrátka... nepřipadá vám, že být ženou či mužem v Evropě je vlastně docela lehké?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 39