Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Clona / foto: Bontonfilm

Mámo, táto, v komoře je duch

Nevyplácí se štvát Japonky. Mají ve zvyku umírat a pak vás chodit strašit. Nebo kohokoliv jiného, kdo se jim připlete do cesty.

magazin.cz
Tenhle horor začíná svatbou. I když to samo už stačí k tomu, aby většina mužů začala hrůzou jektat a cvakat zubama, tak to ještě ten pravý horor není. Ten nastává až ve chvíli, kdy novomanželé vyrazí do Japonska a cestou lesem přejedou mladou ženu. Jenže, když vylezou z auta, tak po těle nenajdou ani nejmenší stopu.

Äle na přejetou ženu za krátký čas narazí znovu – nejprve jí spatří jen jako na stín na fotkách, ale brzo se začne zjevovat i v reálu. A rozhodně ne proto, aby zaskočila na kafe a vyměnila si recept na rebarborový koláč.

Americké Thajsko na japonský způsob

magazin.cz
Clona je americký remake stejnojmenného thajského hororu, což je obratně zamaskováno tím, že se film odehrává v Japonsku.

Je to klasický asijský horor, čili je tu bledá mrtvá dívka s dlouhými vlasy, pomalé tempo, temná atmosféra a pocit osamění a vyvrženosti.

Je tu i klasické detektivní pátrání po tom, co je přízrak vlastně zač, a šokující odhalení, které je vám jasné zhruba od desáté minuty filmu. Klasika, ale přesto je to chvílemi docela děsivé a působivé.  

I když režisér Masayuki Ochiai používá všechny otřepané triky z japonského hororového repertoáru, tak překvapivě zabírají. Asi se nebudete zrovna klepat strachy, ale napjatí budete.
    
S foťákem na přízraky

magazin.cz
I když se film jmenuje Clona a duchové se zjevují na fotkách, tak je to využité spíš jen jako ozvláštnění než princip, kolem kterého by příběh tančil jako indiáni kolem mučednického kůlu. Někdy jsou přízraky vidět jen na fotkách... a někdy pochodují bytem jako spojenecká vojska. Jak se jim zlíbí a jak to zrovna tvůrcům přijde děsivější a působivější.

Podobně chaoticky se chovají i hrdinové, kteří skoro do konce filmu ignorují veškeré útoky nadpřirozena. Být duchem, mám z nich komplexy méněcennosti, jak mě pořád odmazávají slovy „ale, měl jsem jen nějaký divný sen“. Kolikrát na vás musí zařvat mrtvá holka, abyste jí věnovali pozornost? Nezasloužilo by si to nějakou televizní kampaň a veřejnou sbírku?

Žena v ohrožení

magazin.cz
Jako u většiny hororů poslední doby, je i tady v centru ženská hrdinka. Zřejmě proto, že jsou holky zranitelnější. Bohužel taky často nudnější (aspoň ve filmech).

Jakoby jako charakterový rys stačilo to, že mají prsa a se zbytkem se prostě scenáristé nezatěžovali. Tady je hlavní hrdinka výrazná asi jako ranní mlha. I ta mrtvá holka má v sobě víc života.

Ale když si odmyslíme nevýraznost postav, tak tu máme docela slušný přírůstek do asijského hororového žánru. Sice nic převratného, ale napnutí budete, párkrát se leknete taky, pár nápadů vás možná překvapí... a rozhodně si pak budete dávat pozor na šmouhy, které se vám objeví na fotkách.

Clona, Shutter USA 2008, režie: Masayuki Ochiai, hrají: Joshua Jackson, Rachel Taylor…

Hodnocení: 6/10
V kinech od: 24.4. 2008

Podívejte se na trailer:

    

Půjdete do kina na horor Clona?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 69