Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karamzovi / foto: Cinemart

My všichni jsme Karamazovi!

…aneb Dostojevskij, jak ho neznáte.

I když, upřímně, kolik z nás kdy přečetlo alespoň jednu knihu z povinné četby od tohoto ruského autora? Třeba Zločin a trest? Nebo Idiota? A co právě Bratry Karamazovy?

Trojan potřetí

magazin.cz
U posledního jmenovaného románu jsme to měli posledních sedm let o něco jednodušší. Pražské Dejvické divadlo hrálo Bratry Karamazovi jako inscenaci podle scénáře Evalda Schorma poměrně často. Úspěch na sebe nedal dlouho čekat. Kromě mnoha diváckých ovací se ještě Petr Zelenka rozhodl, že by bylo fajn tuhle zdařilou performanci natočit. Ale znáte Zelenku. Po Knoflíkářích, Mňáze, Samotářích a Příbězích obyčejného šílenství už snad ani nemohl natočit pouhý záznam představení. A tak to rozjel ve velkém…

Herce shánět nemusel. Sebral totiž téměř celý ansábl z divadelního představení. V titulní roli zazáří (stejně jako na prknech) Ivan Trojan, se kterým Zelenka natáčí již potřetí. Ví proč. Trojan už dokáže chodit v typicky zelenkovském humoru. Že ho v knižní předloze moc není? Však z ní také moc nezbylo… lépe řečeno, rovná půlka.

Dostojevskij po ocelářsku

magazin.cz

Kdo se těší na výpravnou adaptaci, může utřít slinu. Tou film rozhodně není a ani být nemá. Odehrává se v současnosti a na první pohled by mohl připomínat dokument o účinkování divadelního souboru na alternativním festivalu v polském Krakově.

Hrají, jak jinak, Bratry Karamazovy: Otec Fjodor Pavlovič Karamazov se věčně potácí v alkoholovém deliriu a myslí, že má své tři vlastní a jednoho nevlastního syna pod palcem. Dokud ho jeden z nich nezabije. Odsouzen je však jeho nevinný bratr. Toliko jedna dějová linie, která plní Zelenkův prvotní úmysl – natočit představení.

Krom ní je to ale ještě jedna část, lidská až psychologická, zapadající do té první. Herci jsou také jen lidé a diváci jakbysmet. A tak se krom performance odehrává na pozadí ocelářské tovární haly i příběh lidské tragédie.  

Dvacetidenní kvalitka

magazin.cz

Zelenka si po dotočení filmu přičetl osobní rekord – zvládl ho totiž za rovných dvacet dní! A jako obvykle kvalitně. Vizuální stránka spěje k dokonalosti a hudba jakbysmet. Není se čemu divit, jejím autorem je Jan A. P. Kaczmarek, držitel Oskara za muziku ke Hledání Země Nezemě.

Nezbývá, než si pár měsíců počkat, zdali se letos objeví nějaký filmový konkurent. Jinak hrozí, že u nás Karamazovi sesbírají jednu cenu za druhou.

A na závěr ještě dvě věci: Za prvé, Karamazovi nejsou žádná akčňárna a hrají spíše na struny starších generací. Za druhé, nedejte na trailer, ukazuje jen onu divadelní část filmu…

Karamazovi, ČR 2008, režie: Petr Zelenka, hhrají: Ivan Trojan, Igor Chmela, Martin Myšička, David Novotný, Radek Holub, Lenka Krobotová, Michaela Badinková...

Hodnocení: 7/10
V kinech od: 24.4. 2008

Podívejte se na trailer:

Půjdene do kina na film Karamazovi?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13