Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Polaris

Prohnilá stoka civilizace. Vítejte!

Jsou to dva smrtelně nebezpeční zabijáci ve službách zákona. Manželé a kolegové.

On s páskou přes oko a bojovou sekerou v ruce. Ona s dlouhými vlasy svázanými do copu a mečem. Oba připraveni kdykoli zkřížit zbraně s kýmkoli (a nebo čímkoli), co se jim postaví v cestě za prosazováním spravedlnosti ve městě Havenu, prohnilé stoce civilizace, místě, kde se dá za peníze koupit cokoli a kdokoli kromě těch dvou.

Druhé vydání prvního dílu další fantasy série z pera britského spisovatele Simona R. Greena (Morituri, Půlnoční strana, Popíjení půlnočního vína) nabízí úvodní pohled do fantaskního světa šílených čarodějů, o nic méně šílených božstev a zkorumpované společnosti nikdy neusínajícího města Havenu.

Drsní a drsnější za každou cenu

magazin.cz
Jestřáb a Rybářka jsou dva kapitáni Městské hlídky v Havenu – městě neřesti a korupce. Ve městě, kde můžete potkat hodného a zlého upíra a musíte je umět rozeznat, jinak vás čeká v lepším případě dokonalé faux pas a v horším pochopitelně smrt. Smrt samotná přitom není ani zdaleka to nejhorší, co vás může ještě také potkat.

Ve městě, kde řádí stejnou měrou na dřeň zkorumpovaní politikové, jako zešílivší božstva a kde není vše takové, jak se zdá na první pohled. Tímto mega nebezpečným prostředím se, jako ryby ve vodě, pohybují oba hrdinové a místo v tlačenici si dělají čepelemi svých zbraní, které - jak jinak - mistrně ovládají.

V prvním díle této série hned v úvodu elegantně zlikvidují nebezpečného upíra a jako odměnu za dobře provedenou akci jsou spravedlivě potrestáni nudnou osobní ochranou místního prominenta na oslavě narozenin místní čarodějnické celebrity. Věc, jež se zprvu jeví jako odpočinek plný nezávazné konverzace a konzumace malých porcí drahých jídel, se však záhy a naprosto podle očekávání změní v akční drama s detektivní zápletkou.

Koloidní roztok fantasy a detektivky
Simon R. Green  v této sérii mixuje žánr fantasy s detektivkou. Jednou je to detektivka říznutá fantasy, podruhé zase fantasy stříknuté detektivkou, a tak pořád dokola. Nejinak je tomu v Jestřábovi a Rybářce.

Balanc na hraně těchto dvou stylů je na hony vzdálen ladné chůzi cirkusového akrobata po laně, spíše to vypadá jako přesun páně Broučka z hospody na Vikárce, nicméně S. R. Green umí posadit celkem nenáročný děj do neuvěřitelného prostředí a tím dělá z Jestřába a Rybářky ( a ostatně z naprosté většiny svých titulů ) celkem čtivou a díky sem tam vtipným dialogům i zábavnou záležitost.

Jestřáb a Rybářka, Simon R. Green,  brož. 216 stran, překlad Pavel Musiol, vydal POLARIS, ISBN Luis Royo, cena 189,- Kč

Hodnocení: 5/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 65