Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Support Lesbiens / foto: Archiv

Spor o refrén. Helešic zaplatí Kalouskovi

A sice tučnou sumičku 200 000 korun plus úroky. Inu, chodit už jednou vyšlapanou ulicí se nevyplácí. Spor Yardy Helešice a Jana Kalouska o autorství skladeb Chodím ulicí, respektive In Da Yard, je u konce.

Vleklé handrkování, zda je skladba Support Lesbiens In Da Yard kopírkou písně Jana Kalouska Chodím ulicí tedy soud rozsekl ve prospěch druhého jmenovaného. Kalousek nedosáhl jen jednoho – aby soud zakázal Helešicovi dále s písní In Da Yard nakládat. Tento požadavek žaloby soud zamítl s tím, že Helešic není jediným autorem písně – text napsal zpěvák Kryštof Michal.

Jaromír Helešic se u soudu hájil tím, že podobnost refrénů obou skladeb je náhodná a rozhodně nejde o cílenou krádež, odcházel ze soudní síně s rozpačitými pocity, které provázely o verdikt soudu. O svém dalším postupu se prý poradí s právničkou.

Naopak žalující strana, tedy Jan Kalousek, byla spokojena. Kalousek se již dříve snažil vypořádat se s Helešicem mimosoudní cestou skrze Ochranný svaz autorský (OSA), ale neúspěšně.

Loupili za hranicemi
Soudce Martin Valehrach v rozsudku uvedl, že obě písně jsou autorskými díly ve smyslu autorského zákona a tím, že Helešic ve své písni zřejmě nevědomky použil motiv podobný Kalouskově skladbě, porušil autorský zákon. Helešicovo tvrzení, že Chodím ulicí nikdy neslyšel, soud zpochybnil s tím, že rádia tuto píseň hrála velmi často a Helešic si ji – možná nevědomky – zapamatoval a posléze použil.

Dodejme, že šlo o spor v české kotlině poměrně ojedinělý, na poli populární muziky se sice vesele „půjčuje“ odjakživa, ale v Česku to zatím ještě k soudu nikdo nehnal. Snad i díky tomu, že ti, kterých se to týká, bývají zvyklí loupit spíš v zahraničních vodách. Každopádně bude zajímavé sledovat, jestli bude mít tato kauza ještě nějakou dohru.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33