Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Watchmen / foto: Bontonfilm

KiNovinky: březen, na Strážce vlezem

Po Batmanech, Spider-Manech a Supermanech přišla řada na hrdiny ze zásadního komiksu od Alana Moora.

S velkou mocí přichází velká zodpovědnost…
V roce 1986 vyšly dva komiksy, které navždy změnily tvář superhrdinů. Frank Miller napsal Návrat temného rytíře - Batman v důchodovém věku se vydává vstříc poslednímu dobrodružství, aby jednou pro vždy zastavil psychopatického Jokera.

Ještě zásadnějším dílem jsou Strážci Alana Moora (filmoví tvůrci již s malým či menším úspěchem adaptovali jeho komiksy V jako Vendeta, Liga výjimečných nebo Z Pekla). V souvislosti s „Watchmeny“ se často mluví o dekonstrukci superhrdinského žánru. Nejde jen o monumentální komplexnost a sofistikované vizuální provedení, které si naplno uvědomuje jedinečnost komiksového média.

magazin.cz
Moore udělal další krok v evoluci superhrdiny. Zatímco Spider-Man řeší problémy s nájmem, Sůva řeší problémy s erekcí. Kde Superman pláče, protože nemůže pomoct všem lidem na světě, tam Dr. Manhattan filozofuje o tom, zda si lidé zaslouží zachránit. Když Lobo o znásilňování mluví, Komediant jde a sexuálně napadne svoji kolegyni z týmu. Obyčejný člověk ve světě Strážců si právem začal klást otázku „Kdo stráží ty, kteří stráží nás?“, když se do kostýmů navlékají chybující lidé i s jejich mindráky, hříchy a úchylkami.

Spletitý děj probíhá několika časovými rovinami, vypráví se i prostřednictvím novinových záznamů či úryvků z fiktivní literatury. Moore sem navíc jako by mimoděk vložil pirátský příběh – čtenáři je předkládán prostřednictvím komiksu, který si čte vedlejší postava.

Základní dějová kostra, na kterou se nabalují šlachy a svaly složitého příběhu, je nicméně jednoduchá: někdo zavraždí bývalého člena superhrdinského týmu a přeživší hrdinové pátrají po vrahově identitě. Jak si s Moorovým „nefilmovatelným“ dílem poradil režisér Zack Snyder (má na triku adaptaci 300 od Franka Millera), můžeme vidět od minulého čtvrtka ve filmovém kolosu, který má 163 minut. Director´s cut na DVD, kde nebude chybět ani zmiňovaná pirátská linka, má mít dokonce tři a půl hodiny.

STRÁŽCI, Watchmen, Drama/Akce/Sci-fi, Velká Británie / USA / Kanada, 2009, 163 minut, režie: Zack Snyder, hrají: Billy Crudup, Patrick Wilson, Carla Gugino, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Early Haley,…

V kinech od 05.03.2009

Podívejte se na trailer:

Sedm životů Willa Smithe

magazin.cz
Pokud chcete, aby váš film vydělal alespoň 100 miliónů dolarů, obsaďte do hlavní role Willa Smithe. Tenhle herecký chameleon, kterému věříte cool osvaleného floutka i starostlivého a citlivého otce od rodiny, patří dlouhou dobu k jistotám Hollywoodu.

Po dojímavém dramatu Štěstí na dosah opět spojil své jméno s filmem Gabriela Miccinoa. Tentokrát se „ex-Fresh Prince“ musí vypořádat s minulostí. Kostlivců ve skříni má rovnou sedm - přesně tolik lidí zemřelo při autonehodě, kterou způsobil.

Rozhodne se proto pomoct sedmi jiným lidem, ať už jde o slepého Woodyho Harrelsona nebo Rosario Dawson se srdeční chorobou.

SEDM ŽIVOTŮ, Seven Pounds, Drama, USA, 2008, 123 minut, režie: Gabriele Miccino, hrají: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson,…

V kinech od 12.03.2009

Podívejte se na trailer:


PŘÍŠTĚ:
Nitro do paliva dubnového Gran Torina přilijí Vin Diesel s Paulem Walkerem, kteří budou opět Rychlí a zběsilí. A hladinu adamantia jim zkontroluje samotný Wolverine.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 49