Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Bez chlapa spí ženy blbě

Muži jsou často kritizováni, že spánek partnerky ruší třeba chrápáním nebo tím, že "kradou" peřinu. Teď však vědci prokázali, že nařčení byla nepodložená. Vdané ženy spí lépe než ty, které žijí samy.

Ženy, které žijí ve stabilním vztahu, spí lépe než ty, které jsou samy, nebo se s partnerem rozešly. Nejlepší spánek si užívají ženy ve fungujícím manželství. Prokázaly to jak přístroje, které spánek měřily, tak dotazníky vyplněné ženami.

Profesorka Wendy Troxel, která studii na University of Pittsburgh vedla, říká, že ženy, které se během osmiletého sledování vdaly, měly pocit, že spí naprosto fantasticky. Přístroje ale ukázaly, že jejich spánek byl relativně neklidný.

"Domníváme se, že jde o jakýsi 'novomanželský efekt'. Tedy o to, že si nově vdané ženy na spánek vedle manžela teprve musely zvykat," dodává profesorka Troxel.

Osm let šmírování
Studie zahrnovala 360 žen v průměrném věku 51 let. Po osm let byl jednou ročně monitorován stav jejich vztahu a spánek.

Každý rok k nim na tři dny přišli odborníci a zůstali u nich tři po sobě následující noci. Připojili je na EEG a monitorovali i pohyb očí. Pak také tyto dobrovolnice měsíc ve spánku nosily náramek, který monitoroval jejich spánkové aktivity.

Výsledky měření byly porovnávány s tím, v jaké vztahu žena žije, popřípadě zda žije sama. "Naše výsledky se doplňují s dřívějšími studiemi. Naznačují, že stabilita vztahu a jeho kvalita jsou pro kvalitu spánku žen velmi důležité," dodala profesorka Troxel.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 438