Oca
Na první pohled vypadá jako ranná brambora, kterou nějaké dítě pomalovalo fixkou. Ale nenechte se mýlit, zbarvení této plodiny z jihoamerických And je čistě přírodní! Oca se pěstuje v různých variantách, ale pokaždé platí jedno – je mnohem sladší, než brambora. Na Novém Zélandu, kde vyšlechtili takzvanou „apricot ocu“, tedy meruňkovou ocu, jí řadí kvůli výrazné sladší chuti spíše mezi ovoce. Pokud se ji odvážíte někdy ochutnat, vězte, že je plná vitaminu C, draslíku a železa.
Tygří ořechy
Přestože se této plodině mluví, jako o ořechu, ve skutečnosti s ním nemá nic společného. Jde totiž o drobnou hlízu, která díky hnědé barvě a zvrásněnému povrchu připomíná seschlý lískový ořech. Zeleninu původně pěstovali Egypťané, dnes je nejčastěji používána v jižní Evropě, především ve Španělsku, kde z ní vyrábí sladkosti nebo horchatu ( vychlazené sladké ořechové mléko). Ale pozor, pokud chcete tygří ořech někdy ochutnat, je nezbytné ho před použitím namočit do teplé vody. Hodit se vám bude i v případě, že rybaříte. Malý „tygřík“ je totiž skvělou návnadou na kapry!
Nopales
Tak tyhle obrovské „zelené talíře“ na první pohled připomínají jednu z částí plácačky na mouchy.
Ve skutečnosti jde o plody kaktusu. Čerstvě utržené jsou samozřejmě plné bodlin, které prodejci odstraní. Noples se používá zejména v Mexiku na přípravu vegetariánské varianty tacos.
Yardlong
Přesně tak se jmenují dlouhé čínské fazole, které není těžké pěstovat, protože vám vyrostou dřív, než byste stačili říci „švec“. Když lusky rozloupnete, vysypou se na vás zelené fazolky, které jsou v nejjižnější části Asie tak zdomácnělé, jako u nás třeba květák. Asiaté je používají do svých smažených pokrmů a jsou velkým zdrojem vitaminu A, C.
Fiddleheads
Víte, co to je? Tahle zelenina jsou prachobyčejné klíčky kapradí Pérovníka pštrosího (Matteuccia struthiopteris) a Skořicového kapradí (Osmunda cinnamomea). V severní Americe (obzvláště v lokaci Maine a Nové Anglie) patří mezi tradiční jarní zeleninu, jako je třeba u nás medvědí česnek nebo mladá kopřiva. Traduje se historka, že na „zelených spirálkách“ si pochutnávali dávno i američtí indiáni. Dnes se Fiddleheads používají jako pesto – stačí je vložit do mixéru s olivovým olejem, ořechy, česnekem a pár kapkami citronu –, výborné jsou jako součást salátové zálivky. Z fiddleheads se dají připravovat i teplé pokrmy – dobře chutnají uvařené, potřené holandsku sýrovou nebo bešamelovou omáčkou, ale dají se přimíchat do vařené rýže, nebo zakousnout k jednohubkám z kozího sýra. Znalci fiddlehads tvrdí, že zelenina chuťově připomíná houby. Fiddleheads jsou velmi výživné, protože obsahují omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a dvakrát více antioxidantů než třeba borůvky.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!