Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
šťastná studentka / foto: shutterstock

Strašák zvaný maturita

Jistě jste v poslední době zaznamenali to maturitní šílenství, které zažíváme každým rokem.

Karty už jsou rozdány, studenti čtvrtých ročníků středních škol mají za sebou minimálně písemné zkoušky a praktickou maturitu nebo obhajobu dlouhodobých maturitních prací. Ústní zkoušky již také běží, a tak se začíná ukazovat, kdo se učil a kdo ne, kdo měl z čeho, a kdo si žádné dobré materiály nesehnal.

Možná si ze svých školních let pamatujete, že vám kamarádi ze starších ročníků dávali vypracované otázky. Na některých školách to tak stále chodí, ale ve velké většině případů jsou studenti odkázáni jen sami na sebe. Zpracovat všechny otázky je zdlouhavé, spíše nemožné. Kdo si celé čtyři roky poctivě nepsal sešity, má docela smůlu. Tedy teď už ne, ale v dřívějších letech měl. Od konce roku 2012 u nás funguje startup SnadnaMaturita.cz, který poskytuje unikátní učební materiály. Studenti si je chválí.

Není lepší, když si to napíše maturant sám?

Samozřejmě je pravda, že když si člověk něco píše sám, více si z toho zapamatuje. Jenže ve chvíli, kdy se na vás valí desítky témat, to takhle nefunguje. Jenom jste ve stresu, že to všechno nestihnete.

Na internetu se dají dohledat různé věci a existuje víc portálů, kde mají některá maturitní témata zpracovaná docela hezky. SnadnaMaturita.cz má však největší databázi (přes 160 knih českých i světových autorů z různé doby, angličtinu, dějepis a zeměpis) a hlavně je tam všechno sepsané stejným stylem, jaký zobrazuje tato ukázka materiálu.

Lépe se to učí, když má všechno jednotnou formu. Navíc si můžete být jistí, že tyto informace jsou ověřené a ne jen nějaký blábol, který může na internet umístit kdokoliv.

Jeden materiál na stranu A4 stojí 10 Kč, prodalo se jich už přes 200 000. Právě teď je období, kdy je o ně největší zájem. Studenti zjišťují, že je už fakt na čase se učit, a materiály potřebují sehnat co nejrychleji. S výbavou od SnadnaMaturita.cz jim to většinou vyjde – takhle materiály hodnotí samotní studenti.

vzorovy material

Tým Snadné maturity chválíme, je to zase jeden z dobrých českých projektů, které jsou skutečně užitečné. Co bychom za to dali, kdyby něco takového existovalo za našich mladých let…

A co vy? Pamatujete si na sebe? Zpracovávali jste si maturitní otázky sami nebo je sehnali od hodných starších kamarádů?

K tomuto článku není otevřena diskuze