Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Osmička / foto: shutterstock

Osudová osmička našich dějin (2018...?)

Významné letopočty našich dějin často spojuje číslice 8. Jelikož stojíme na počátku roku 2018, pojďme se poohlédnout do minulosti a připomeňme si významné události, které často osudově ovlivnily naši historii.

Rok 1278 - Bitva na Moravském poli

Před 740-ti lety proběhla bitva, ve které zemřel český král Přemysl Otakar II. Výsledek bitvy potvrdil nové uspořádání habsburského panství, jehož součástí se staly i země Koruny české. Toto nové geopolitické uspořádání přetrvalo téměř šest a půl století.

Rok 1348 - založení Univerzity Karlovy

Pražskou univerzitu založil český a římský král Karel IV. Nejvýznamnější česká vysoká škola je jednou z nejstarších evropských univerzit, která v krátkém čase dosáhla mezinárodního věhlasu, kterému se těší dodnes.

Rok 1618 - defenestrace na Pražském hradě, počátek třicetileté války

Tento demonstrativní akt českých stavů zahájil české stavovské povstání. Samotná akce, při které byli z oken Pražského hradu vyhozeni královští místodržící, se sice obešla bez obětí na životech, odstartovala ale třicetiletou válku, ve které vyvrcholily spory mezi římskokatolickou církví a zastánci kalvinismu a luteránství. Další příčinou tohoto evropského ozbrojeného konfliktu byl také boj evropských zemí o politickou nadvládu.

Rok 1648 - konec třicetileté války

Poslední velký náboženský konflikt v Evropě odstartoval pro země Koruny české období temna. Mnoho lidí bylo totiž ve válce zabito a mnoho lidí muselo odejít ze země kvůli náboženskému přesvědčení, mezi nimi i například Jan Ámos Komenský.

Rok 1868 - položení základního kamene Národního divadla

Současně s premiérou Smetanova Dalibora byl 16. května 1868 v Prozatímním divadle slavnostně položen základní kámen pro stavbu Národního divadla. Český lid se tehdy dokázal semknout a z vlastních zdrojů divadlo vystavěl i poté, co nová divadelní budova z velké části vyhořela. Zlatá kaplička se tak stala národním symbolem a jedním z projevů národního obrození.

Rok 1918 - založení Československa

Letos si připomeneme krásně kulaté stoleté výročí vzniku samostatného Československa. Vzniklo 28. října rozpadem Rakousko-Uherska, jako jeden z výsledků první světové války, a za svoji stoletou historii prošlo mnohými územními proměnami i politickými systémy.

Rok 1938 - mnichovská dohoda a obsazení Sudet

V roce 1938 se v Mnichově rozhodlo o nás bez nás. Československo muselo odstoupit německým nacistům pohraniční území - Sudety. Pokud bychom se rozhodli bránit, považovali by nás naši tehdejší spojenci - Anglie a Francie - za agresora. Máme jim věřit v dnešních časech?

Rok 1948 - nástup komunistické strany

V únoru 1948 komunisté oficiálně převzali moc, došlo k ukončení politické plurality a k počátku nové doby.

Nemělo by se zapomínat na krutost režimu, ve kterém byli odpůrci pronásledováni a utlačováni prostředky, které mnohdy odporovaly lidským právům. Připomeňme vykonstruované procesy, justiční vraždy, věznění či různé omezování na svobodě.

Rok 1968 - srpnové vojenské obsazení

Vojska Varšavské smlouvy měla za úkol potlačit uvolnění poměrů v tehdejším Československu, a tak místo "Komunismu s lidskou tváří" nastalo období normalizace, kdy socialistická moc opět obnovila nad vším vládu.

Zajímavé je, že i socialistický režim v tehdejších dobách podlehl numerologii s číslem 8 a v letech 1978 a 1988 zvýšil bezpečnostní opatření kvůli možným nepokojům.

Letopočtů s osudovou osmičkou je v našich dějinách téměř čtyřicet. Nechme se překvapit, zdali se zapíše také rok 2018 něčím významným do naší historie.

Anketa

Osudová osmička našich dějin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!