Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Potraviny a cukr / foto: shutterstock

Skryté cukry v potravinách - jak se jim vyhnout?

Nový rok bývá pro mnohé z nás příležitostí, kdy se snažíme začít zdravě žít a pouštíme se do boje s přebytečnými kily, která nám zbyla po vánočním mlsání a silvestrovském popíjení.

Nemusíme se ale hned trápit v posilovně nebo začínat nějakou nesmyslnou dietu, při které si budeme odpírat oblíbená jídla nebo nezdravě hladovět. Stačí, když jen vynecháme některé potraviny, které obsahují zbytečné množství cukru, kvůli kterému se zhubnout zkrátka nedaří, a nahradíme je zdravější variantou.

Sladké limonády a džusy

Často se mylně domníváme, že když pijeme tekutiny, nemůžeme přibrat, vždyť se nejedná o jídlo. To je však velký omyl! Například sklenička slazené limonády obsahuje až 8 kostek zrádného cukru. Pokud se mu chcete vyhnout v nápojích, pijte buďto vodu s pár kapkami citronové šťávy nebo bylinné čaje. Jestliže nemůžete bez sladkého pití vydržet, zkuste si ředit ovocné šťávy vodou. Snažte se zmenšovat dávku šťávy a zvyšujte dávku vody. Postupně tak přejdete ke slabšímu koncentrátu, který neobsahuje mnoho cukru, a nebude to pro chuťové buňky takový šok.

Pozor na Colu!
Pozor na Colu!

Ovoce raději dopoledne

Od dětství nás rodiče nutí jíst velké množství ovoce, a tak není divu, že mnozí z nás po něm sáhnou při snaze zhubnout. Je pravda, že ovoce obsahuje velké množství vitamínů, a je proto zdravé, ale obsahuje zároveň velké množství cukru. Při snaze cukr omezit se raději úplně vyhněte hroznovému vínu a banánům, ty jsou přímo jeho zásobárnou. Ovocné pochoutky si raději dopřávejte dopoledne, kdy má vaše tělo nastartované rychlejší spalování, nebo si ovocný kousek dejte jako sladkou tečku, pokud jste zvyklí na nějaký poobědový dezert. Odpoledne a večer zkuste ovoce nahradit zeleninou, kterou můžete křoupat v podstatě kdykoliv a v jakémkoliv množství.

Kečupy, dresingy a dochucovací omáčky

Ani tady bychom na první pohled velké množství cukru nečekali, vždyť takový kečup jsou jen rozvařená rajčata, a to je přeci zelenina. Cukru se však do kečupů přidává mnoho, aby měl sladkou chuť, dokonce ho obsahuje až o 8% více než taková zmrzlina! Právě proto bývá oblíbenou přísadou dětí, které s ním často zalévají celý talíř. Vy se mu ale raději vyhněte a připravte si vlastní dresing třeba z nízkotučného jogurtu a čerstvých bylinek, které dodají vašemu jídlu svěží chuť.

Mléčné výrobky a jogurty 

Pozor na ně! Ty ochucené z obchodu bývají často zásobárnou cukru a představují tak překážku vaší štíhlé linii, a

to často i v  odlehčené variantě. Ta má sice snížený obsah cukrů, zato obsahuje škrob, což je vlastně svoji chemickou strukturou také polysacharid. Raději sáhněte po variantě bílého jogurtu bez přidaného škrobu a sami si ho doma můžete dochutit třeba lesním ovocem, lžící medu nebo domácí marmelády.

Snídaňové cereálie

V televizní reklamě jsou cereální křupky, kuličky, mušličky a další tvary prezentovány jako velmi zdravé potraviny, kterých si dle libosti nasypete plnou mísu. Reklama tak vytváří mylnou domněnku, že budeme stejně štíhlí jako modelka, která cereálie s chutí pojídá, a nabádá nás, abychom je pravidelně snídali. Když se ale podíváme na složení a obsah cukru, zjistíme, že doporučená dávka k snídani jakou maximálně tři polévkové lžíce této pochoutky. Mnohem zdravější a lehčí snídaní jsou obyčejné ovesné vločky, které doplníme sušeným ovocem nebo nadrobno nasekanými ořechy.

Skryté cukry v potravinách - jak se jim vyhnout?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!