Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlněné svetry / foto: shutterstock

Látky, které zahřejí. Nekupujte svetry, které teplo nezajistí

I když nám zima pomalu, ale jistě dává své sbohem, hodnoty na teploměru jsou zásadně proti. Oblékněte se proto do svetru, který vás před mrazivými dny zachrání.

Nejsou svetry jako svetry, říká se. A něco na tomto tvrzení je pravdou. Zatímco některé modely jsou vyrobené z umělých vláken, které neslibují teplo ani zdaleka, jiné zase spolehlivě zahřejí, i když představují větší investicí. Seznamme se s látkami, které příjemné teplo slibují a svému slibu dokážou dostát.

Hřejivý svetr
Hřejivý svetr – Zdroj: Shutterstock.com

Kašmír je nejdražší, ale i nejvíce hřejivý

Investice do kvalitních svetrů z kvalitních a hřejivých materiálů sice bude vyšší, v porovnání s životností modelu z umělých vláken se však jedná o výhodnější investici. Například takový kašmírový svetr, který je na omak velice příjemný, s vámi zůstane dlouhé roky. A i když se bude jednat o tenký úplet, přesto zahřeje naprosto dokonale.

Kašmír je druhem vlny, o který se speciálně pečuje. Právě správná péče zajistí, že s vámi daný kousek bude po dlouhá léta.

Alpaka až z Peru

Vedle kašmíru je stejně hřejivým a stejně kvalitním materiálem pro výrobu svetrů i alpaka. Látka je pojmenována po stejnojmenných lamách, se kterými se hojně setkáte v Peru. Právě zde teplé oděvy potřebují, nahoře na vrcholcích hor není zrovna nejtepleji a alpaka je dokáže spolehlivě zahřát.

Lama alpaka
Lama alpaka – Zdroj: Shutterstock.com

V současné době se materiál používá i na výrobu luxusních doplňků, nejen svetry jsou výrobkem z ní. Mluvíme totiž o hypoalergenním materiálu, což především alergici oceňují.

Mohér není jen obyčejná vlna

Hypoalergenní je také mohér, což je materiál pocházející z angorských koz. V porovnání s ostatními mluvíme o velice silné látce, která je však také příjemná na dotek. Je navíc velmi odolná a nemačká se, což za benefit berou hlavně ti, kteří neradi berou do rukou žehličku a rozkládají žehlící prkno.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/jake-materialy-v-zime-spolehlive-zahreji-40056051

Látky, které zahřejí. Nekupujte svetry, které teplo nezajistí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!