Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mobilní dům / foto: celorocnimobilnidomy.cz

Mobilní dům je zajímavou ekonomickou variantou bydlení!

Pokud nemáte k dispozici velký prostor ke stavbě klasického zděného domu, ale žádáte maximální komfort, je právě stavba mobilního domu řešením vašeho problému.

Jedná se o tzv. kombinaci domku a chaty, jenž je nejen řešením bydlení na malém prostoru, ale i rozumnou investicí. Tyto domky nejsou pevně spojené se zemí, proto se nejedná o stavbu v pravém slova smyslu.

Umístění mobilního domu

Mobilní dům lze umístit téměř na jakýkoliv pozemek. Jelikož není pevně spojen se zemí, jeví se zde možnost jeho přemístění. K umístnění mobilního domu postačí územní souhlas, není zapotřebí ani stavební povolení, ani ohlášení. K oznámení o umístnění mobilního domu je zapotřebí doklad o vlastnictví pozemku, stanoviska vlastníků technické a dopravní infrastruktury a prohlášení výrobce mobilního domu o splnění všech technických norem a technickou dokumentaci mobilního domu.

Rozměry mobilních domů

Standardně se mobilní domy vyrábí v rozměru 4,5 x 11 metrů. Mohou však být i větší, k jejich umístění na pozemek je však už často třeba vyřízení stavebního povolení (stavby nad 50m2). Mobilní domy můžete vybírat z variant, které jsou na trhu běžně k dispozici, nebo může být zhotoven na míru konečného spotřebitele.

Sezónnost versus celoroční využití

Pokud zvažujete využití mobilního domu především v letních měsících, je levnější variantou mobilní dům se základní izolací, který nemá vakuovaná okna a dveře. Takový to model je vhodný na víkendové bydlení u vody. Pro celoroční využití jsou vhodné lépe izolované domy s dvojitými vakuovanými skly v oknech a dveřích.

Vybavení mobilního domu

S vybavením mobilního domu si nemusíte lámat hlavu. Při vstupu do mobilního domu máte pocit, že jste vstoupili do komfortně zařízeného bytu. Můžete se těšit z plně vybavené kuchyně i z koupelny s teplou vodou. Vytápění bývá v mobilním domě řešeno elektřinou. Pokud je na pozemku vybudována plynová přípojka, může být i zemní plyn vhodnou variantou topení. Některé mobilní domy jsou vybaveny krbem.

Mobilní dům je zajímavou ekonomickou variantou bydlení!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!