Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svetr do véčka / foto: shutterstock

Sezóna vlněného oblečení na scéně. Jak se o materiál správně starat?

Klesající teploty a mráz, který se nás zkouší dobývat – zima je zkrátka na programu dne, což je sezóna, ve které na scénu přichází vlněné oblečení. Přírodní materiál totiž zahřeje víc než topení. Jen se tedy o něj řádně starejte.

Přírodní materiál nebo umělé tkaniny?

Koupit si svetr není to stejné jako koupit si svetr. Zatímco jeden nás maximálně zahřeje, po obléknutí druhého nám může být spíše ještě větší zima. Rozdíl mezi dvěma modely tkví především v jejich složení. První zmíněný je vyroben z kvalitních přírodních látek, nejčastěji z vlny nebo alpaky či mohéru, druhá alternativa se skládá spíše z umělých tkanin, jež nezahřejí ani neochladí.

V případě, že se ve vašem šatníku nachází vlněný svetr, postarejte se o to, aby s vámi vydržel dlouhé roky. A to tím, že se o něj budete řádně starat. Do pračky ho nevkládejte, přednost dejte spíše protřepávání a také ručnímu praní ve vlažné lázni.

Stylový svetr
Stylový svetr – Zdroj: conrado / Shutterstock.com

Vlna vyžaduje speciální péči

Přírodní materiály, jako je vlna, vyžadují speciální péči. Když zůstaneme u vlněných tkanin, řekneme, že je její superschopností se svévolně čistit. Nepotřebuje k tomu žádný dlouhý nebo krátký prací program, stačí jí protřepávání a také větrání na čerstvém vzduchu, kdy se zbaví nejrůznějších pachů a kdy se z vlny odvede přebytečné vlhko.

Pokud by byla vlna přece jenom více znečištěná, že by ani venkovní větrání nepomohlo, do hry vstupuje ruční praní ve vlažné lázni, kdy bude teplota dosahovat maximálně 25 °C. Po ručním praní se vlna zásadně neždímá, prostě se jen nechává vyschnout na čerstvém vzduchu, případně položená na sušáku na prádlo. Nikdy se nesuší na topení, stejně tak se snažte vyhýbat přímému sluníčku.

Vlněné svetry
Vlněné svetry – Zdroj: Shutterstock.com

Na pomoc si povolejte přípravky na ošetření vlny

Abyste zachovali nadýchanost a také měkkost vlny, můžete povolat na pomoc přípravky na ošetření vlny. Někdy vám sice postačí jen jemný navlhčený hadřík, jindy zmiňovaný prostředek, který rozmícháte v rozprašovači s vodou.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-jak-pecovat-o-vlnene-obleceni-40409608

Sezóna vlněného oblečení na scéně. Jak se o materiál správně starat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!