Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ideál krásy / foto: shutterstock

Proměny ideálu krásy v 21. století

Ještě před pár lety jsme na stránkách časopisů vídali pouze hubené ženy a dívky podobných proporcí a bylo téměř nemyslitelné, že jednou budou moci vede tohoto ideálu koexistovat i „plussize“ modelky. Jak se proměňovalo vnímání krásy v posledních dvaceti letech?

Dvacet let

Tak málo stačilo na to, aby se poměrně výrazně změnilo nazírání na to, co je a není krásné, a zvýšila se tolerance k jinakosti. Se začátkem našeho století bylo žádoucí, aby dívky nosily kalhoty „proklatě nízko“. Pokud vám z nich navíc vykukovalo i spodní prádlo a pyšnila jste se plochým břichem, měla jste okolo roku 2000 vyhráno. Jestli jste k tomu vlastnila permanentku do solária a udržovala si barvu tmavého opálení, splňovala jste tehdejší ideál krásy. Dnešní influencerky vám doporučí široký výběr krémů na opalování a hrdě chodí jako ředitelky vápenky v plavkách, protože společnosti konečně dochází, že nadměrné opálení nemůže znamenat nic zdravého.

Opálení už není tak žádoucí
Opálení už není tak žádoucí – Zdroj: Shutterstock.com

Moc hubená, moc tlustá?

Zatímco na začátku 21. století jste se stali terčem posměchu už s pár kily navíc, dnes s trochou nadsázky můžete zářit i jako obézní. Krásný může být každý, to rozhodně nehodlám rozporovat, ale adorování nezdravých stavů jako jsou přílišná hubenost či opačný pól, nepřináší mnoho dobrého. Největší důraz bychom každopádně měli klást na zdravé tělo.

Váha už se dnes tolik neřeší
Váha už se dnes tolik neřeší – Zdroj: Shutterstock.com

Proměny pod lékařským dohledem

Před dvaceti lety bylo raritou, když si někdo nechal přifouknout rty, zvětšit prsa, našít vlasy nebo jakýmkoliv jiným způsobem různými zákroky měnil svůj přirozený vzhled. Dnes můžete plastickou chirurgií i neinvazivními zákroky upravené ženy potkávat na každém druhém kroku. Pokud máte dostatek financí a odhodlání můžete za pár let vypadat jako jiný člověk a možná se budete muset znovu představit i rodičům.

Estetické zákroky z vás udělají jiného člověka
Estetické zákroky z vás udělají jiného člověka – Zdroj: Shutterstock.com

Všemocný make up

I bez zákroků se mnohým ženám během této dvacetileté éry výrazně změnil obličej. Z úzké čárky místo obočí jsme postoupili na opačný konec a dnes si ženy vyčesávají husté obočí a absolvují všelijaké procedury, aby jejich orámování očí bylo co nejhustší. Od makeupu očí, který současně podtrhovala výrazná rtěnka či ještě lépe lesklý lesk, se dnes navracíme k naturálnímu vzhledu a případnému večernímu líčení, kdy nutně nemusíme využít celou škálu nabízených kosmetických produktů naráz.

Výstřední a přirozené líčení
Výstřední a přirozené líčení – Zdroj: Shutterstock.com

V každé době se nepochybně najde někdo, kdo nedokáže tolerovat vzhled druhých lidí. Buďme ale rádi, že jsme se konečně naučili, že když je něco trendy, neznamená to, že tak musí vypadat každý. Můžeme být obklopeni rozmanitými lidmi s různým vzhledem, vkusem i osobností a právě tato pestrost dělá život zajímavým. Ať už na sobě máte zvonáče, bokovky nebo tátovy tepláky.

 

Zdroj:

https://cafemom.com/entertainment/body-positivity-in-the-2000s

https://www.wildcat.arizona.edu/article/2022/02/o-beauty-standards-2022

 

Proměny ideálu krásy v 21. století

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!