Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žralok / foto: Shutterstock

Ve vlastním pokoji ho málem sežral žralok

Neuvěřitelnou historku prožil britský chlapec ve vlastním pokoji. Napadl ho tam žralok!

Kdokoliv, koho napadl žralok, se dá nazvat smolařem. Ale takovou smůlu jako Sam Hawthorne z Velké Británie měl málokdo, a to přesto, že útok žraloka přežil, což se mnohým nepoštěstí.

Jako z hororu
Teenager prošel opravdovým peklem, když ho přímo do tváře kousla jedna ze zabijáckých bestií. A považte – v jeho vlastním pokoji!

Stalo se to v noci, když se mladík vydal na náměsíční pochod ve svém pokoji a nakráčel přímo do tlamy mrtvého žraloka, kterého měl pověšeného na stěně coby suvenýr. Sam je totiž fanda všeho mořského. Respektive byl, až do inkriminovaného incidentu.

Žraločí zuby se mu zaťaly do tváře a Sam začal krvácet, což ho pochopitelně probudilo. Jeho matka Susan vypověděla: „Bylo to jako z hororového filmu!“

Čelisti sklaply v rodinném domku v městečku Dudley a vilovou čtvrtí zazněl hrozivý řev. Paní Hawthornová ale přiběhla příliš pozdě na to, aby odrazila žraločí útok.

Sam musel se zakousnutým žralokem do nemocnice a měl ho ve tváři zhruba patnáct minut. Prý to byla velká bolest.

Nakonec ale přeci jenom může mluvit o štěstí v neštěstí – na rozdíl od mnohých vyvázl jen s malou jizvou v obličeji. Přesto říká: „Byla to nejstrašlivější zkušenost mého života.“

Skutečných útoků není moc
Pokud se lidé v moři něčeho opravdu bojí, jsou to žraloci. Především několikametrový Bílý žralok je hotovým postrachem, kterého navíc mytizovala i filmová série Čelisti.

Ve skutečnosti ale hrozba útoku není tak vysoká, jak se často předkládá. Například v roce 2000 bylo zaznamenáno 79 útoků na celém světě – 11 z nich bylo smrtelných. V roce 2006 čísla klesla na 62 a fatálními se ukázala být pouhá čtveřice.

Přesto ale představa napadení v moři, navíc dosti brutálním způsobem, budí řadu lidí ze spaní. Pokud se tak žraloků opravdu bojíte, měli byste se vyhnout pobřeží Spojených států a Austrálie, kde je každoročně žraločích útoků nejvíce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 427