Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Notebook do postele / foto: Shutterstock

Zničili mi život online! Co se může stát?

Na internetu nejsou jen přátelé a kamarádi, ale i úchyláci, kteří vám šmahem udělají ze života peklo.

O tom,  že užitečné či zábavné internetové stránky, které denně navštěvují statisíce a milióny lidí, mohou někomu doslova zničit život, se nám donedávna ani nesnilo. Jenže v poslední době k nám ze zahraničí přicházejí příběhy lidí, kteří byli pošpiněni na některém z oblíbených serverů.

Mladá žena z Velké Británie takový příběh zažila. Tvrdí, že jí život zničili hackeři, kteří ukradli její identitu a na Facebooku ji pak vydávali za prostitutku. Ponížená třiadvacetiletá Kerry dokonce obdržela několik obscénních fotografií na mobil a volalo jí několik zájemců o erotické služby, kteří její číslo našli na profilu.

Padělaný profil kromě jejích fotografií uváděl i skutečné datum narození, prostředí jméno i číslo mobilního telefonu, jenže jako své povolání měla uvedeno prostitutka.

Kerry přitom pracuje jako jedna z šéfek jistého velkého podniku. Že se stala obětí podvodu, si uvědomila až poté, co jí byl nabídnut “vztah“. Bohužel dosud nemůže přijít na to, kdo jí krutý kanadský žertík provedl a dal její osobní údaje k dispozici tisícům lidí.

Sebevědomí v troskách
Díky tomu, že se jí vše podařilo včas odhalit, se naštěstí nedostala do žádné konfrontace se “zákazníkem”, ale její sebevědomí i tak zůstalo v troskách. Nyní se snaží zabránit tomu, aby byla stránka přeposílána dál a zastavila tak lavinu dalších a dalších "nabídek".

“Byl to strašný zážitek. Nikdy by mě nenapadlo, jak strašně to může člověka urazit, úplně mě to zničilo,” říká dnes Kerry a pokračuje: “Byla jsem hodně sebevědomá, ale po tom, co se mi tohle stalo, musím říct, že veškerá má sebeúcta je v tahu. Nejhorší je, že nemohu nic udělat, když ani nevím, kdo mi to udělal.”

Lživý profil byl z Facebooku stažen týden po upozornění. Policie mezitím neudělala téměř nic, pouze prohlásila, že by musela prověřit tisíce IP adres, než by našla tu pravou.

Není sama ani první
Kerrin případ není ničím neobvyklým, takové story mohou mít často i horší následky. Tak třeba začátkem minulého měsíce se ve svém pokoji oběsil třináctiletý Sam z Gloucesteru poté, co se na něj zaměřili internetoví provokatéři kvůli jeho zájmu o Emo hudbu.

Podobný případ jako Kerry zažil i osmatřicetiletý Mathew, který nyní žaluje bývalého spolužáka že školy za škody, které mu způsobilo zveřejnění jeho osobních údajů pod falešným profilem na Facebooku.

Bývalý kamarád o něm tvrdil, že je homosexuál a ptal se “Také vám Mathew lhal?” .

Uchylují se i k výhrůžkám
Internetoví odborníci si již tohoto novodobého fenoménu všimli a varují uživatele webu, aby se chránili před zneužíváním. Jak? Prostým selským rozumem. Tak jako nedáváte své osobní údaje na potkání komukoliv na ulici, kdo se vás zeptá na cestu, je třeba podobnou zdrženlivost uplatňovat i ve virtuálním světě...

Falešný profil na internetu dokáže vyrobit kdokoliv a kamkoliv ho poslat. Bohužel, tak jako v reálném světě, i v síti sítí se občas objeví jedinci, kteří jsou podobných podvodů schopni. Třeba žárlivý exmilenec, nebo někdo s chutí se vám pomstít. Ale i někdo, pro koho toto může být zábava.

Minimalizujte možnost, že se něco podobného stane i vám. Není nic obtížného dodržovat jednoduchá pravidla daná zdravým rozumem. Internet je opravdu pouze odrazem ne-virtuálního světa, žádným doupětem zla.

Slyšeli jste o nějakém podobném případu?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 134